Biztos abban a szakszervezeti szövetség alelnöke, hogy a kormány nem foglalkozik majd kéréseikkel.

 Kedden reggel tartja ülését a sztrájkelőkészítő bizottság és ezt követően, még a nap folyamán átadjuk a sztrájkkövetelés négy pontját a Miniszterelnökségnek – mondta a Népszavának Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) alelnöke.

Azt ugyanakkor egyelőre nem tudta megmondani, hogy a kancellárián ki veszi át a követeléseiket, lesz-e egyáltalán, aki fogadja őket.

Mindezek után egy héten belül ki kell derülnie, kivel tárgyalhatnak az érdekvédők. A sztrájktörvény szerint "amennyiben a sztrájkkövetelésben érintett munkáltató nem határozható meg, a Kormány öt napon belül kijelöli az egyeztető eljárásban résztvevő képviselőjét.” Erre kap tehát keddtől számítva öt napos határidőt a kormány, és ha jövő hétig nem állítják fel a tárgyalótestületet, akkor a hétvégi ígéreteknek megfelelően jöhet a figyelmeztető sztrájk, és ha ez sem elég, „jöjjön, aminek jönnie kell”.

Az már most biztos: január 19-ére mindenkit országos demonstrációra hívtak, sok helyen már be is adták a területfoglalási engedélyeket az útlezárásokhoz, 16 városban biztosan lesz megmozdulás.

Székely Tamás érdeklődésünkre úgy fogalmazott: biztos abban, hogy a kabinet lesöpri a követeléseiket.

Eddig sem történt semmi, akkor most miért történne? A kormány szerint mindenki Soros-bérenc, aki a munkavállalók érdekében szólal meg

– fogalmazott a szakszervezeti vezető. Arra a felvetésünkre, hogy a kabinet esetleg időhúzásra játszik majd, felállítja a tárgyalódelegációt, de nem történik semmi, Székely azt mondta: már így is lehet jogszerűen sztrájkot hirdetni.

Arra a kérdésünkre, hogy jelenleg hányan támogatják a sztrájkot és hányan vehetnek részt benne, Székely pontos számot nem tudott mondani. (Azt már korábban megírtuk, hogy a magyarországi szervezett dolgozók több mint felét képviselő három konföderáció, továbbá tizenkét szakszervezet hozott létre országos sztrájkelőkészítő bizottságot.) Az biztos, hogy decemberben támogatottsági felmérés kezdődött, amely hosszú és időigényes feladat, hiszen

minden munkavállalónak nyilatkoznia kell arról, hogy részt kíván-e venni a sztrájkban.

Székelyt szembesítettük azzal is, hogy sokan úgy vélik, a szakszervezetek lassúak és csendesek. – Finoman szeretnék fogalmazni, hogy senkit se sértsek meg. Amikor a tízezres tömegből bekiabálják, hogy sztrájkoljanak a szakszervezetek, az megmosolyogtató. A munkavállalók helyben tudnak sztrájkolni, ezért kell nekem a munkahelyeken küzdeni a dolgozókért – hangsúlyozta az alelnök.

Forrás: Népszava