Napirenden van az országos sztrájk is. Január 19-re pedig országos tiltakozó demonstrációt hirdettek. Kordás László szerint egyre többen csatlakoznak a tüntetésekhez.

Országos demonstrációt hirdetett január 19-re a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a szombati budapesti kormányellenes tüntetésen. Kordás László elmondta, hogy kedden átadják Orbán Viktornak a követeléseik listáját és 5 napot adnak a kormánynak arra, hogy tárgyalóbizottságot állítsanak fel. Ha ez a követelésük nem teljesül, országos figyelmeztető sztrájk kezdődik, utakat és hidakat zárnak le a tiltakozók.

Kordás László az ATV Heti Napló című műsorában arról beszélt, hogy bár korábban sztrájkként emlegették, nem sztrájkot tartanak január 19-én, hanem egy országos tiltakozó demonstrációt.

Utcán fogunk demonstrálni, félpályás útlezárásokkal, illetve tüntetésekkel

– mondta a szakszervezeti elnök Sváby Andrásnak.

Főként a megyeszékhelyeken és a nagyobb városokban lesznek tiltakozások, a demonstrációkat a megyei képviseletek fogják koordinálni.

Más szakszervezeti konföderációknak is vannak ilyen megyei szervezetei, így egy akcióegységbe tömörülve meg tudjuk szervezni azt, hogy a nagyvárosokban és a megyeszékhelyeken egy időben, egyszerre legyen félpályás útlezárás

– folytatta Kordás.

Az elnök szerint mindenben benne van a kudarc lehetősége, de nem számít arra, hogy kudarcba fulladna a megmozdulás. Tapasztalata szerint egyre többen csatlakoznak a tüntetésekhez és az útlezárásokhoz.

Az országos sztrájk is napirenden van, a folyamatok viszont még csak most indultak el. A sztrájkhoz sztrájkbizottságot kell alakítani, ehhez meg kell hozni a szükséges döntéseket

– folytatta Kordás.

A sztrájktörvény szerint, ha a munkáltató nem határozható meg, akkor a kormányfőhöz kell fordulniuk, aki kijelöli a tárgyalódelegációt annak érdekében, hogy kezdődjenek el az egyeztetések, amennyiben azok nem indulnak el, vagy nem vezetnek eredményre, akkor jöhet egy figyelmeztető sztrájk.

Sztrájk esetén is be kell tartaniuk az elégséges szolgáltatást.

Az elégséges szolgáltatásokat ágazati törvények határozzák meg. A versenyszféra területén bárhol lehet sztrájkot alkalmazni

– mondta Kordás a műsorban, hozzátette, hogy a közszolgáltató és a közszféra területén viszont van egy minimum szolgáltatás, aminek meg kell felelniük. Mint mondta, azért nehéz egy ilyen sztrájkfolyamatot elkezdeni, mert a munkavállalók bizonytalanok a munkabeszüntetésben.


Bár január 19-én lesznek a gimnáziumokban a központi felvételik is, igyekeznek úgy szervezni a tiltakozásokat, hogy az a gyerekeknek ne okozzanak fennakadást.

Forrás: ATV