Nem a szakszervezetek szervezték a túlóratörvény elleni tüntetéseket, de mindegyiken jelen voltak. Naszályi Gábor az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy a spontán szerveződött tüntetésen ő is ott volt Nyakó István mellett az első sorban, és bizton állítja, az MSZP kommunikációs igazgatója nem vett részt erőszakos megnyilvánulásokban.

A 400 órás túlóra elrendelése kapcsán a fiatalok a legérintettebbek, jegyezte meg, hiszen az egész életüket befolyásolja. Örömmel látta, hogy a tüntetéseken a legnagyobb arányban a fiatalok vettek részt. Elmondta, hogy a tüntetőkhöz egyetlen ember sem szólt, nincs meghallgatás sem a szakszervezetek, sem a munkavállalók irányában. Utalt arra, hogy 2012-ben a munkatörvénykönyvét súlyosan módosították, de ott volt némi szakmai egyeztetés a döntéshozatalkor, a mostani beadvány azonban teljesen szakmaiatlan volt.

Naszályi szerint döbbenetes volt, hogy a rendőrök úgy vetették be a könnygázt, hogy a tömeg – legalábbis a szakszervezeti vezető szerint – semmilyen erőszakot nem követett el, nem volt semmilyen fellépés, ami indokolta volna a könnygáz alkalmazását. Az ország karácsonyfáját körgyűrűvel vette körül a rendőrség, miközben a tömeg békésen álldogált, mégis bevetették a könnygázt. Naszályi is ott állt, kapott is a könnygázból, mondta.

Beszélt arról, hogy a szakszervezetek azért nem jelentek meg egyértelműen és nyíltan a megmozdulásokon, mert ez a törvény nem csak a szakszervezeti tagokat érinti, hanem az ország minden lakosát, hiszen minden ember munkavállaló Magyarországon. A 400 órás túlóra 50 munkanapot jelent, magyarázta, ezáltal lényegében visszatértek a 70-80-as évek 6 napos munkahetéhez.

Elhangzott az a kijelentés, hogy az emberek nem fognak békésen ott állni egész éjszaka a tüntetésen, tehát kódolva van az erőszak, bár mindenki azt mondja, hogy nem szeretnének erőszakos tüntetést.

Naszályi úgy véli, a kormánynak szóba kellene állnia a lakossággal, de nem teszi, mert úgy gondolják, majd megunja a tömeg, és hazamegy. Tény, hogy az emberek fáradtak, kimerültek, a karácsony is közeleg, de a szakszervezet elnöke megígérte, hogy igyekeznek szervezett körülmények között hangot adni a véleményüknek.

Forrás: atv.hu