A német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens üzemi szakszervezetei is szolidaritásukról biztosították a magyar dolgozókat a rabszolgatörvényként elhíresült új, a Munkatörvénykönyvének módosítása ellen tiltakozva.

A Vasas Szakszervezeti Szövetség „Munkaidő, amely mellett élni is tudsz - legyen ez így Magyarországon is!” címmel közös nyilatkozatot kapott a német fémipari IG Metall, autóipari szakszervezetek és a Siemens üzemi szakszervezeteitől - olvasható az IG Metall Magyarországra küldött üzenetében.

„Felszólítjuk vállalataink vezetőit, hogy gondoskodjanak arról, hogy

a magyar szakszervezetek az üzemekben kollektív szerződéseket és bérmegállapodásokat köthessenek, amelyek célja a jó fizetés és az egészséges munkafeltételek biztosítása.

Felszólítjuk őket, hogy lobbi-tevékenységüket Magyarországon arra használják, hogy a szakszervezetek és a munkavállalói szakszervezeti képviseletek jogai és munkafeltételei javuljanak.

Magyarországon a vonzó munkahelyek legjobb garanciája a megfelelő érdekvédelmi jogok és az autonóm kollektív szerződés megkötésének biztosítása - olvasható a német munkások nyilatkozataiban."

Emellett megjegyzik, hogy

míg Magyarországon az árak szinte nyugat-európaiak, a bérek a német negyedét-harmadát teszik ki

- ennek megfelelően a munkások anyagi problémáit nem a túlórákkal kellene megoldani, hanem a bérek emelésével. A nyolcórás munkaidőt már a kommunista diktatúrában is biztosították!... Ebből nem engedhetünk. 

A német szakszervezetek emellett a hároméves elszámolási időkeretet is elfogadhatatlannak tartják.

A németországi szakszervezetek mellett a bajorországi polgárjogi szervezetek is támogatásukról biztosították a magyar dolgozókat.  A müncheni, stuttgarti és a düsseldorfi szakszervezetek tiltakozásokat küldtek az Orbán-kormánynak azért, hogy a magyarországi kollégáik ellen is terrorelhárítókat és gázfegyvereket vetnek be.  Több újság közli azt a budapesti plakátot, amelyen a következő szöveg áll: ”NEM TUDUNK NEKTEK ANNYIT ADNI, AMENNYIT TI LOPTOK!...

Kollár Erzsébet, az első magyarországi szabad szakszervezet alapító tagja (Düsseldorf)

Forrás: civilhetes.hu