Váratlan módszerrel próbálta megbénítani a T. Ház munkáját az ellenzék, de épp csak lelassították a fideszes törvénygyárat. Emiatt tüntetések szerveződtek Budapesten – írja a Népszava.

– Miniszterelnök úr, mi a véleménye a rabszolgatörvényről? – kérdezte az ellenzéki képviselő – Elvégzem a képviselői munkámat. Szívesen adok interjút önnek, de most törvényt kell alkotnunk – felelte a kormányfő. A rövid, különös diskurzust még furcsábbá tették a körülmények: mindez a Parlament üléstermében történt, és a párbeszédes Tordai Bence telefonos online közvetítésének köszönhetően több ezren követhették nyomon, amint az erőltetetten mosolygó, irataiba temetkező Orbán Viktort próbálja kérdezni Szabó Tímea.

A rendkívül szokatlan jelenet persze nem volt előzmény nélküli. Szerda reggel ugyanis

az ellenzék elkeseredett akcióra szánta el magát, hogy megpróbálja megakadályozni a rabszolgatörvény és sok más, nagy jelentőségű, sokat bírált jogszabály elfogadását.

Az ülés kezdete előtt szocialista, dk-s párbeszédes és független képviselők körbevették a házelnöki pulpitust. Így akarták elérni, hogy az ülésnap levezető elnöke, Latorcai János ne foglalhassa el a helyét, és ne nyithassa meg az ülést. A blokádot kezdetben zavarodottan figyelték a fideszes politikusok, időközben még Orbán testőrei is megjelentek az ülésteremben, de meglepően gyorsan találtak megoldást. 

Kövér László házelnök trükkjének – meg egy gyorsan előkerülő mikrofonnak – köszönhetően, Latorcai példátlan módon a képviselői padsorokból kezdte el levezényelni az ülést. Az ellenzékiek mindent megtettek, hogy ne legyen könnyű dolga. Síppal, szirénával tiltakoztak, hogy létrehozza a kormánypárt a „fideszes bíróságokat”, emelje a túlórakeretet, továbbá visszaélésekre lehetőséget adva, módosítsa a földtörvényt. Az ülést bővelkedett abszurd jelenetekben. A fideszes Kósa Lajos például telefonja villogó fényével próbálta megzavarni egy ellenzéki képviselő online közvetítését. 

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető pedig Tordai Bencét azzal próbálta távozásra bírni: „Büdös a szád, menj már arrébb!” Amikor Tordai arról érdeklődött Rogán Antal propagandaminiszternél, hogy a letelepedési kötvényekből leesett-e neki 1-2 milliárd, amelyből futja helikopterezésre, a fideszes politikus csak annyit tudott mondani: „Látom, nem bírod, amikor kritizálnak, csak azt bírod, ha te kritizálsz, ráadásul egymillió munkanélkülit csináltatok.” Tordai felvilágosította Rogánt, hogy a Párbeszéd sosem kormányzott, de a propagandaminiszter hajthatatlan maradt. 

Közben persze zavartalanul pörgött a törvénygyár.

Igaz, az már az ülésteremben nagy vitát váltott ki, hogy a szavazógépek a képviselői kártya nélkül is működtek, többen kétségbe vonták, legitim-e a voksolás. Miután a legelutasítottabb törvény is átment, a végszavazás napja épp olyan szürreális módon ért véget a T. Házban, mint ahogyan elkezdődött:

az ellenzék a Himnuszt énekelte el, a kormánypártok pedig a Kossuth-nótát.

Alighogy véget ért az ülés, a Facebook-on többen is tüntetést hirdettek meg a Kossuth-térre. Késő délután néhány százan tiltakoztak a Parlament előtt. A tüntetők aztán több csoportra oszlottak. Többen, főleg jobbikosok a Lánchídon át – az átkelőt egy ideig lezárva – a Sándor-palotába mentek, hogy petíciót vigyenek az államfőnek. Közben egy másik csoport a Margit-hidat zárta le egy ideig, majd az Oktogonra vonultak.

Az estére egy-két ezresre duzzadó tömeg a Fidesz-székházhoz indult.

Ott többen a átmásztak a kerítésen, és volt, aki egy zászlót lengetett a pártszékház egyik erkélyéről.

81,4 százalék tüntetne

A megkérdezettek túlnyomó többsége, 81,4 százaléka egyetért a rabszolgatörvény miatt kirobbant tiltakozásokkal

– derül ki a Pulzus tegnap készített friss felméréséből. A 18-60 éves korosztályban reprezentatív kutatásból világossá vált az is: a kérdezettek 64 százaléka szerint szükség lenne más, erőszakmentes tiltakozásra, például sztrájkra. A magyarok tüntetési hajlandóságáról készült kutatásról részletesen olvashatnak a Népszava szombaton megjelenő új, Visszhang című mellékletében, amelyet a Vasárnapi Hírek szerzői készítenek.

Forrás: Népszava