Szakszervezeti vezetők tiltakoztak a parlament előtt a túlóratörvény ellen – szerintük nem létezhet olyan, hogy minden jog a munkáltatóknál legyen. A Népszava beszámolója.

  Sztrájkelőzetessel hívnák fel a figyelmet a szakszervezetek a rabszolgatörvény igazságtalanságára:

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke más szakszervezeti vezetőkkel a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót, amin arra kért minden érintett dolgozót, hogy csütörtökre mindenki vegyen ki egy szabadnapot, ezzel figyelmeztessenek egy esetleges sztrájk következményeire.

Nagyon érezzük a társadalmi konszenzus és a béke hiányát, nem létezik, hogy a munkáltatónál legyen minden jog

- mondta Borosné, aki szerint, ha szükséges, a lakosság és az állampolgárok támogatásával szerveznének sztrájkot 400 órás – a német multik kívánságára bevezetett, de önkéntesen választhatónak titulált – túlóra bevezetése ellen.

Taskovics István, a Társadalombiztosítási Dolgozók Szakszervezetének (TBDSZ) elnöke szerint a módosított törvény a a kormányzati igazgatási dolgozókat a betanított munkások szintjére süllyesztené, mintha nem is hivatalokban, hanem egy 70 ezer fős összeszerelő műhelyben dolgoznának. Rájuk ugyan nem vonatkozik a 400 órás túlmunka, de egy trükkel az ő terheiket is növelték: a módosítás alapján ugyanis nem számít bele a munkaidőbe a munkaközi szünet, ami – normál munkarenddel számolva – évi 120 órás pluszt jelent, az eleve elrendelhető 200 órás túlóra mellett.

Forrás: Népszava