A múlt pénteki veszprémi útlezárás, valamint a szombati tízezres tüntetés után a szakszervezetek folytatták a tiltakozást a túlóraidőket jelentősen növelő rabszolgatörvény ellen. Miközben az ellenzéki képviselők az Országgyűlésben próbálták megakadályozni, hogy a Fidesz átverje a Munka Törvénykönyvének érdemi társadalmi vita nélküli átírását, Pécsett épp a Vasas Szakszervezeti Szövetség szervezésében forgalomlassító demonstráció zajlott á- olvasható a Mérce cikkében.

A hosszú autósor egy órán keresztül zárta le a Nyugati Ipari út nevű elkerülő egy szakaszát.

Benke Norbert, a Vasas regionális vezetője elmondta, azért zárták le az úttest felét, hogy megmutassák a társadalomnak, kiállnak a jogaikért, illetve hogy jelezzék a kormány felé:

nem egyeznek bele abba, hogy Magyarországon négymillió munkavállaló túlórázva tudja megkeresni azt a bért, ami máshol nyolc óra munkahétért jár.

Azt is hangsúlyozta, most már azt is követelik, hogy ne negyvennyolc, hanem 28,5 órás legyen egy munkahét. A munkaerő túlterhelése szerinte a családi élet rovására megy, és rengeteg munkahelyi balesetet, egészségügyi károsodást is okoz.

A délelőtt folyamán Győrben szintén félpályás útlezárásra került sor, több tucat autó lassította a forgalmat a Vasas, illetve az Audi Hungária Független Szakszervezet hívására.

A Vasas szintén ma jelentette be, hogy

kedden Szolnokon folytatják a tiltakozást reggel 9 órától egészen délig.

A Zoom.hu úgy tudja – és ezt a Mérce szakszervezeti forrásai is megerősítették –, hogy

amennyiben az országgyűlés szerdán elfogadja a rabszolgatörvényt, a szakszervezetek folytatják a tiltakozásokat.

Mint ismeretes, a múlt héten nem föltétlenül szabályos módon félbeszakított első vita után a parlament kedden vitázna másodjára a Munka Törvénykönyvének módosításáról, ám nagy eséllyel ez is az éjszakába nyúlik, hiszen a 22 napirenden szereplő vita közül a Fidesz ezt utolsónak időzítette. A parlamenti napirend szerint a zárószavazásra szerdán kerülne sor.

Forrás: Mérce