A szakszervezetek a munkakörülmények javítását, ezért a munka törvénykönyve tervezett módosításának azonnali visszavonását követelik - mondta Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) elnöke a törvénymódosítás elleni demonstráción szombaton Budapesten, ahol országos útlezárásokat helyezett kilátásba.

Hozzátette: 2019. január 1-jétől két számjegyű béremelést akarnak és azt, hogy visszaadják a cafeteria megszüntetett elemeit.

A MaSzSz által szervezett tiltakozó akción a szövetség elnöke bejelentette, a munkaidőkeret emelését és a túlmunkaórák számának jelentős növelését tartalmazó törvénytervezet mielőbbi visszavonása érdekében

a munkavállalói érdekképviselet hétfőtől országos útlezárásokat szervez.

A szakszervezeti vezető szerint az országban egy furcsa autoriter kapitalizmus alakult ki, ami

elveszi a dolgozók „megtakarításait, jogait, hovatovább az életüket is”. Ezt azonban a szakszervezet nem hagyja - mondta Kordás László a tüntetőknek.

Szilágyi József, a Liga Szakszervezetek társelnöke a 36 hónapos munkaidőkeretről és a maximális 400 óra túlmunkáról elmondta: álláspontjuk szerint még törvénnyel sem lehet eltérni az Európai Unió munkajogi irányelvétől, nem lehet szó semmilyen önként vállalt túlmunkáról.

A szakszervezet tiltakozik, hogy a munka világát, a jövedelmi viszonyokat döntően meghatározó jogi normákat a kormány érdemi szociális párbeszéd nélkül, egyoldalúan terjeszti az Országgyűlés elé - jelentette ki a Liga társelnöke, aki egyúttal jelezte, hogy a jövőben az olyan kérdések megoldására, mint a munka törvénykönyve tervezett átalakítása, hatékony három oldalú szociális párbeszédre van szükség.

Eörsi Nóra a Hallgatói Szakszervezet képviseletében azt mondta, ugyan a felsőoktatás ügye őket jobban érinti, de kiállnak a tervezett törvénymódosítás ellen.

Mezei Tibor, a Külügyminisztériumi Dolgozók Szakszervezetének elnöke azt mondta, hogy

az állami hivatalokban dolgozok új jogállásról szóló törvény is arról szól, hogy dolgozzanak többet ugyanannyi pénzért.

Hozzátette: az országban általános probléma a munkaerőhiány, de mindkét törvény a munkaidő és a túlórák növelésével akarja ezt a problémát kezelni, de ez nem jó megoldás.

Székely Tamás, a Magyar Szakszervezeti Szövetség alelnöke, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VDSZ) elnöke úgy fogalmazott: az országgyűlési képviselőket nem érdekli a család még a Családok évében sem, úgy gondolják, hogy 400 túlóra még belefér és elég három év után kifizetni azt.

A magyar szakszervezet cselekvő ereje most pedig az, hogy minden egyes munkahelyen egyenként állunk ellen

- jelentette ki a szakszervezeti vezető. Székely Tamás az országgyűlési képviselőktől azt kérte, hogy bojkottálják a szerdai végszavazást.

Mutassák meg, kik ők, számoljanak el lelkiismeretükkel, mert aki igennel szavaz, saját népét árulja el

- jelentette ki.

A tömegben, amely Jászai Mari térről indult majd a Szent István körút-Bajcsy-Zsilinszky út-Alkotmány utca útvonalon ért el a Kossuth Lajos tér torkolatánál felállított színpadhoz, olyan feliratokat lehetett látni, mint „Közösen a rabszolgatörvény ellen!”, „Amikor a diktatúra tény, a forradalom kötelesség!”, „Nem leszünk Európa Kínája!” és „36 hónap alatt a természet háromszor ébred és te?”

Az MTI helyszínen lévő tudósítóinak jelentése szerint a tüntetés végén egy férfi szaladt fel a színpadra és azt kiabálta, hogy „foglaljuk el a Kossuth teret”, amelyet a tüntetés ideje alatt rendőrök vettek körül. Ezt követően a bekiabáló férfi után a tömeg nagy része a Kossuth teret akkorra már lezáró rendőr sorfalhoz futott. Ezt követően többször megpróbálták áttörni a rendőrsorfalat, ami végül sikerült és bejutottak a Kossuth térre. A rendőrök az Országház lépcsőjén és közvetlenül az épület előtt álltak fel ismét több sorban. A bekiabálások ott is folytatódtak, tettlegesség azonban nem történt és mintegy 20-30 perc múlva a Kossuth téren összegyűlt tömeg lassan oszlani kezdett.