Közös tüntetést szerveznek a szakszervezetek a Munka törvénykönyvének tervezett módosításai miatt. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke az InfoRádiónak elmondta: elfogadhatatlannak tartják, hogy a kormány nem egyeztetett velük a túlórakeret növeléséről, amivel egyébként nem értenek egyet. Nem kizárt, hogy sztrájkokat és útlezárásokat is szerveznek – tette hozzá.

„Nem egy európai mód, hogy ilyen törvényjavaslatokat képviselői módosítósító útján nyújt be a parlamentnek a kormányzat” – mondta Kordás László. A Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke hozzátette: hosszas tárgyalások és hatástanulmányok szükségesek az ekkora horderejű módosításnál. Szerinte meg kell nézni, hogy a 36 hónapra elrendelhető munkaidőkeret és a 400 óra túlmunka milyen hatással lesz a munkavállalókra, egészségi állapotukra és a piacra.

Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke

A szakértő kiemelte: a dolgozók túlterhelése egészségügyi kockázatokat rejt.

Amit nyernek a túlmunkával a munkáltatók, azt ki fogják majd fizetni táppénznek

– fogalmazott.

Ezeket érdemes végiggondolni, és egy átfogó tárgyalást tartani az illetékes szövetségek, a kormány és más szakértők között – hangsúlyozta. Amennyiben megállapodás születik, azt a kormány benyújthatja törvénymódosításként, és a képviselők „nyugodt szívvel tudják megszavazni” – tette hozzá.

Jelenlegi formájában elfogadhatatlan a javaslat és nagy károkat okoz a munkavállalóknak, továbbá uniós jogszabályt is sért

– fejtette ki Kordás László.

Annak érdekében, hogy a javaslat a végszavazás előtt módosuljon, szombaton tüntetést szerveznek a szakszervezetek 10 órakor a Jászai Mari téren. Ha mégis megszavazzák, és a munkáltatók élni kívánnak a törvény adta új lehetőségekkel,

sztrájkot is szerveznek az adott munkaadóval szemben, de szóba kerülhet az utak és ipari parkok lezárása is.

A Pedagógusok Szakszervezete közölte: a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma (SZEF) tagszervezeteként csatlakozik a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációjához.

A PSZ szolidáris mindazokkal, akiket hátrányosan érint a Munka törvénykönyvének tervezett módosítása. Az elrendelhető akár évi 400 órányi többletmunkát, a munkaidőkeret megemelését, a túlórák kifizetésének elhúzódását elfogadhatatlannak tartja a PSZ, ezért tiltakozásképp részt vesz a demonstráción – írták.

KTK: aki többet akar dolgozni és keresni, az elől a bürokratikus akadályokat le kell bontani

A kormány szerint a Munka törvénykönyve tervezett módosításának az a célja, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől a bürokratikus akadályokat le kell bontani - közölte a Kormányzati Tájékoztatási Központ kedden.

A kormány ennek érdekében két pontban tartja szükségesnek a jelenlegi szabályozás módosítását - áll a tájékoztatási központ közleményben.

Az egyik módosítás arra terjedne ki, hogy a munkavállaló a megfelelő garanciák keretei között további munkavégzésre kapjon lehetőséget, ezzel biztosítva magának magasabb jövedelmet. Ehhez a kormány javaslata szerint mindig a dolgozó beleegyezése szükséges.

A másik módosítás szerint a túlórák havi kifizetése mellett - kollektív szerződés rendelkezése alapján - a munkaidőkeret 36 hónapra is elrendelhető, ezzel is biztosítva a munka rugalmasabb megszervezését, amennyiben a munkáltató és a munkavállalók képviselői erről szerződésben megállapodnak.

Forrás: infostart.hu