A béren kívüli juttatások megadóztatása ellen fognak tiltakozni Budapest belvárosában kedden – írja a HVG.

Utcai demonstrációt tartanak november 6-án, kedden délután a magyar szakszervezetek Budapest belvárosában, tiltakozásul a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen. A cafetéria rendszer érdemi egyeztetés nélküli átalakítása ellen egyes szakszervezetek korábban önállóan és a nagy konföderációk közösen is felléptek, de csak tárgyalási ígéreteket kaptak válaszként, ezért ezt megelégelve döntöttek úgy, hogy figyelemfelhívó demonstrációval nyomatékosítják követeléseiket.

Az ötletgazda a Paksi Atomerőmű Zrt. váltóműszakos dolgozóit tömörítő Műszakos Dolgozók Érdekvédelmi Szervezete (MÉSZ), de az  Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség szervezi a demonstrációt szervez a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen.

Az EVDSZ azt közölte, minden érintett azonnal meg fogja érezni a cafetériaszabályok változását, ugyanis olyan mértékben csökken majd az emberek nettó jövedelme, amit legtöbben már nagyon megéreznek. A szakszervezet számításai szerint ez végeredményben havonta akár 30 000 forinttal kevesebb elkölthető pénzt is jelenthet, ez nem segíti sem a munkaerőhiány kezelését, sem az öngondoskodást sem, és még távolabbra viszi a magyart a nyugat európai, vagy akár a V4-es munkavállalók jövedelmi szintjeitől.

A demonstráció résztvevői a Magyar Nemzeti Bank Szabadság téri épülete előtt gyülekeznek kedden. Délután 3-kor több szakszervezeti vezető foglalja össze a követeléseiket, majd petíciót akarnak átadni a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek.
Ezután várhatóan fél 4-kor indulnak el dobpergéssel és bányászzenekari kísérettel a Szabadság tér–Sas utca-Arany János utca–Bajcsy-Zsilinszky út–Alkotmány utca-útvonalon a szakszervezetek menete a Kossuth tér előtt felállított színpadhoz, ahol további beszédek következnek.

Forrás: HVG