A béren kívüli juttatások 2019-ben várható megadóztatása ellen szervezett tüntetést 2018. szeptember 20-án a szakszervezetek által létrehozott Varga Mihály Baráti Kör, amelynek szóvivője Gál Rezső, az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ) elnöke.

A szakszervezeti performansz egyben szimpátiatüntetés is volt a lengyel kormány önkéntes nyugdíjprogramja mellett, ezért az eseményre a Városligeti fasor Lengyel Nagykövetség előtti részén került sor.

A szimpátiatüntetés célja nem nagy tömegű demonstráció volt, hanem a figyelemfelhívás, a szakszervezeti összefogás elindítása a béren kívül juttatások adókedvezményének megtartása érdekében.

A Varga Mihály Baráti Kör szóvivőjének hívó szavára a performansz szervezésében több szervezet is aktív szerepet vállalt: Az MVM Társaságcsoporti Szakszervezeti Szövetség (MVM TSZSZ) tagjai a lengyel-magyar barátságot szimbolizáló zászlókat, az átadásra kerülő zászlókon elhelyezett szakszervezeti szalagokat vásárolták meg. Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (EVDSZ) a színpadként szolgáló teherautót, és a szimpátiatüntetést összefoglaló videó elkészítését finanszírozta. A Magyar Vegyipari, Energiaipari, és rokon szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) a hangosítást biztosította. A Paksi Atomerőmű Dolgozóit képviselő PADOSZ és MÉSZ a rendezvény hangulatát megalapozó dobosokat hozták. Jelentős létszámmal vett részt a rendezvényen a BDSZ szakszervezet.

Felszólalásukban a lengyel kormány döntését üdvözölték, a magyar kormány döntésére vonatkozóan, az általuk képviseltek nevében felháborodásunknak adtak hangot:

Gál Rezső (MVM TSZSZ), Rabi Ferenc (Bánya- Energia és Ipari Dolgozók Szakszervezete, BDSZ), dr. Szilágyi József (EVDSZ), valamint Lőrincz László (Paksi Atomerõmû Dolgozóinak Szakszervezete, PADOSZ).

Nyilatkozatban adott hangot támogatásának az Audi Hungária és a Vasas Szakszervezet. A több, mint 100 résztvevõ 22 szakszervezetet, 3 konföderációt képviselt. A tüntetésen személyesen részt vett Dr. Mészáros Melinda a LIGA elnöke, Kordás László a MASZSZ elnöke, és Földiák András a SZEF elnöke.

A beszédek végeztével a felszólalók a lengyel Miniszterelnöknek írt levelet – melyet a jelenlévő szakszervezeti képviselők kézjegyükkel elláttak — átadták a Lengyel Nagykövetség képviselőjének.

Ez volt az első lépés, NEM ADJUK FEL!

Utalva az EVDSZ és az MVM TSZSZ felhívásában foglaltakra összefogásra és aktivitásra szólítunk fel mindenkit:

Hisszük, hogy a magyar konföderációk közösen szeptemberben eredményes tárgyalást tudnak folytatni és az adórendszer pozitívan fog megváltozni. És mi lesz, ha mégsem segítenek az észérvek? Akkor lépjetek a hívó szóra! Írjátok alá a tiltakozó jegyzéket, ha azt kéri tőletek a szakszervezet, álljatok ki az igaztokért, ha kell, menjetek tüntetni, ha kell, sztrájkoljatok! EGYÜTT ERŐSEBBEK VAGYUNK!