„Ideje a cselekvésnek! Azonnali 50 ezer forintos emelést követelünk minden kategóriában az ápolási díjon lévő otthonápolóknak, akik az év 365 napján 24 órában gondozzák,ápolják szeretteiket” – írták a pénteki tüntetés szervezői az esemény Facebook-oldalán. A Csak Együtt Van Esély (CSEVE) csoport, a Lépjünk, hogy léphessenek és az aHang Platform péntek esti tüntetésén körülbelül kétszázan jelentek meg.

 Az Emberi Erőforrások Minisztériuma néhány órával a tüntetés kezdete előtt közölte az MTI-vel, hogy már dolgozik az ápolási díj emeléséről és szabályozásáról szóló intézkedéseken, a javaslat hamarosan a kormány elé kerül, a kormány pedig „teljes mértékben egyet ért azzal, hogy meg kell becsülni azokat, akik beteg hozzátartozójuk otthon ápolják”. Ehhez képest, amikor az ellenzék rendkívüli ülést kezdeményezett augusztusban többek közt az ápolási díj emeléséről, a kormánypárti képviselők el se mentek az ülésre, így az Országgyűlés határozatképtelen volt.

Jelenleg Magyarországon a 24 órás munkát végző otthoni ápolók államtól kapott ápolási díja legfeljebb (kiemelt összegű ápolási díj) 52 800 forint. Ezt több felszólaló is „megalázó segélynek” nevezte a tüntetésen.

A Mozgáskorlátozottak Egyesületének Országos Szövetségének volt elnöke, Hegedűs Lajos beszédében kijelentette, hogy az ápolási díj emelése kizárólag politikai akarat kérdése, mivel a költségvetésben lenne erre pénz. Kiemelte azt is, hogy a családok éve tökéletes alkalmat szolgáltathatna arra, hogy az otthonápolást a kormány elismerje munkaként. „Mi illene jobban a családok évéhez, mint ennek a kérdésnek a megoldása?”- tette fel a kérdést.

Amennyiben nem történik azonnali 50 ezer forintos emelés, az otthonápolás munkaként való elismeréséért küzdő aktivisták október 26-ra újabb tüntetést ígérnek. Akkor a Pénzügyminisztériumnál fognak találkozni.

Forrás: Mérce