A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint nincs átgondolva, mi van a módosítás mögött. A kollégák még szabadságon vannak, így nem tudni, szerveződhet-e sztrájk, de az „illedelmes kopogtatással” eddig nem értek el változást.

Szeptembertől kellene bevezetni a nemzeti nevelési programot az óvodákban. Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke elmondta az ATV Start műsorában, hogy július 25-én jelent meg a kormányrendelet, mely szerint módosították az óvodai nevelés országos programját, így alig másfél hónapjuk van a megvalósítására. Az elnök a problémát abban látja, hogy nincs átgondolva, mit, miért csinálnak, mi van a módosítás mögött.

 

Szabó Zsuzsanna, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke

Elmondta, a nemzeti identitás értékrendje eddig is benne volt a működésben, vagyis a magyarság életét feldolgozó mesék, versek, népi hagyományok felelevenítése, rigmusok tanulása eddig is szerepelt a foglalkozásokon. Szabó Zsuzsanna szerint a nemzeti ünnepek lényegét is életkoruknak megfelelően elmagyarázták a gyerekeknek, ezért nem értik most, miért kell ezt szabályozni?

Féltik az oktatás-nevelés színességét, mert előfordulhatnak túlkapások, magyarázta az elnök. Hozzátette: mivel nem egyeztettek velük, nem tudják, mit fog eredményezni a szabályozás. 

Az ad hoc intézkedések nagyon jellemzőek az oktatásban, ezt meg kell szüntetni, jelentette ki Szabó Zsuzsanna, mert másfél hónap szerinte nem elég a program megvalósítására.

Elmondta, hogy a kormányrendelet nem tartalmaz végrehajtási utasítást, az óvodavezetők kapnak majd iránymutatást valahonnan.

Ennek utána fognak nézni, közölte, és ennek ismeretében teszik meg a következő lépéseket.
 

Arra a kérdésre, hogy ha ennyire nem egyeztetnek velük, akkor mi értelme a munkájuknak, a szakszervezeti elnök úgy reagált, hogy tulajdonképpen

a szakszervezet feladata hidat képezni a törvényalkotók és a végrehajtók között.

Beszélt róla, hogy július 1-jén alakult meg az új szakszervezeti vezetőség, és azóta már tárgyaltak az EMMI-vel, a Klebersberg Központtal, ahol elmondták, mit hiányolnak, mit szeretnének, és próbálták meggyőzni őket, hogy nem hagyhatják ki a szakszervezeteket a jogszabály-módosítások folyamatából.

Ez most mégis megtörtént, jegyezte meg Szabó Zsuzsanna.

Eddig ők "illedelmesen kopogtattak", tette hozzá, de ha nem lesz változás az érdekegyeztetésben, akkor hatékonyabb eszközökhöz fordulnak.

Ott a nyilvánosság ereje, folytatta, de jobb lenne tárgyalóasztal mellé ülni, ahol a szakmaiság kerüljön előtérbe, ne az érzelmek és indulatok. A szakszervezet elnöke felelevenítette, hogy 2016-ban például elég jó eredménnyel zárult az esernyős tüntetésük, követeléseik kétharmada megvalósult. Azt nem tudta megmondani, várható- e sztrájk a következő tanévben, hiszen a kollégák nagy része csak a szabadságuk után fog szembesülni a kérdéssel, talán szeptemberben már többet tud mondani, vélekedett.

Szabó Zsuzsanna végül arról is beszámolt, hogy hét szakszervezet foglalkozik az oktatással, és a kardinális kérdésekben mindig összeülnek megbeszélésre, így tudja, hogy a  mostani ügyben egyikükkel sem egyeztettek a jogszabályalkotók.

Forrás: ATV

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!