Továbbra is patthelyzet van az önkormányzati köztisztviselők és a belügyi tárca között, a tárca és a szakszervezet közötti tárgyalás eredménytelenül zárult. Boros Péterné szakszervezeti vezető az atv.hu-nak elmondta: erre a forgatókönyvre is készültek, és továbbra sem lesznek türelmesek. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke hozzátette: az egész közszférára kiterjedő, közös követelésrendszer kidolgozásán munkálkodnak, annak figyelmen kívül hagyása esetén készek az újabb sztrájkra.

Előzőleg az MKKSZ jelezte, hogy a 2018-as évre hirdetett, az önkormányzati dolgozókat érintő sztrájksorozatának márciusi állomása elmarad, amit áprilisban pótolhatnak. A korábbi munkabeszüntetések elsődleges célja a bérkérdés rendezése volt, ugyanis a szervezet szerint több mint 18 ezer önkormányzati köztisztviselőnek tíz éve nem emelkedett a keresete, továbbá a kormány sem ült le velük egyeztetni. Két hete aztán Pogácsás Tibor államtitkár küldött meghívót nekik, amiben tárgyalásra invitálta őket.

Boros Péterné a tárgyalást követően elmondta az atv.hu-nak: nem történt előrelépés.

Szerinte a kormány a sztrájktörvényben előírt kötelező egyeztetést tartotta szem előtt, ennek hiányában ugyanis bírósághoz is fordulhatta volna. Kiemelte:

az egyeztetést ugye ők kérték, de a végére már türelmüket vesztették, így az utolsó levélben, amit Orbán Viktornak címeztek, már azt írták: amennyiben nem hívják össze a tárgyalást, figyelmen kívül hagyva a sztrájktörvényt, akkor bírósághoz fordulnak. „Erre volt válasz ez a tárgyalás” – emelte ki.

Pogácsás Tibor a tárgyaláson azt az álláspontot képviselte, hogy nem a kormány dolga az önkormányzati köztisztviselők bérének emelése és finanszírozása. Boros Péterné szerint az MKKSZ erre számított. Egyben arra is felhívta a figyelmet, hogy más területeken is elégedetlenek a munkavállalók, sőt, azok is elégedetlenek lehetnek, akik részesültek „életpályás” béremelkedésben, mert az, ahogyan mondta, nem lett karbantartva.

Az MKKSZ most egy, a közalkalmazottakra, köztisztviselőkre, kormánytisztviselőkre kiterjedő, valamennyi életpályát figyelembe vevő követelésrendszer kidolgozására törekszik. Ebbe vonnák össze az emelés mértékére vonatkozó követeléseket, és mindezt egy sztrájkkövetelésben fogalmaznák meg.  Először az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanácsnak nyújtják be, amennyiben továbbra sem lesz előrelépés, akkor az egész közszférára kiterjedő, nagy közös sztrájkban gondolkodnak.

Forrás: ATV