A januári után újra munkabeszüntetéssel tiltakoznak a bérhelyzetük javítása érdekében az önkormányzati dolgozók. Azonban most egy nappal hosszabb lesz a sztrájk időszaka: február 15-től február 19-ig tart a demonstráció - írja az mfor.hu.

 Vagyis jövő csütörtöktől a kezdeményezéshez csatlakozó hivatalokban csak a legsürgősebb ügyeket intézik majd. Ugyanez lesz a helyzet pénteken, illetve a rákövetkező hét első napján is.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) előkészítésével zajló demonstráció az ötödik lesz a sorban. A szakszervezet azt szeretné elérni, hogy az önkormányzati szférában dolgozók béremelésével is törődjön a kormány.

Állításuk szerint ebben a körben mintegy 200 ezer ember bére nem emelkedett tíz éve, ezért egy három éves bérfelzárkózatási program keretében 50 százalékos növelést akarják elérni. Vagy legalább az illetményalap 60 ezer forintra emelését a jelenlegi 38 650 forintról.

Az egy hónappal ezelőtti, egy nappal rövidebb demonstrációban az önkormányzati dolgozók több mint negyven százaléka vett részt. Mivel akkor nem sikerült megállapodásra kényszeríteni a kormány, most újra beszüntetik a munkát. Ígéretük szerint ez így lesz minden hónapban, amíg nem születik megállapodás.

Ennek esélye azonban jelenleg csekélynek tűnik. Bár a közelgő országgyűlési választás elvileg megfontolásra késztethetné a kormányoldalt, hogy valamilyen kiegyezésre jusson a közszolgálatban dolgozókkal, az eddig folytatott tárgyalások üzenete nem ez volt. Legutóbb az Országházban fogadta a közszolgák küldöttségét a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára. Az MKKSZ beszámolója szerint Pogácsás Tibor úgy fogalmazott, hogy januárban ott is sztrájkoltak, ahol volt béremelés, ez pedig azt bizonyítja, hogy ez nem bérharc, hanem politikai célzatú sztrájk.

Forrás: mfor.hu