Kedden Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár az M1-en azt mondta, folyamatosan emelkedik a múzeumok és könyvtárak látogatottsága, a kormány jelentős mértékben támogatja ezen intézmények felújítását. Tavaly 360 milliárd forintnyi infrastruktúra-fejlesztésről született döntés, amelyek a következő 4-5 esztendőben valósulhatnak meg – írja a 24.hu.

A könyvárakban, levéltárakban és múzeumokban dolgozók azonban nem látják ennyire rózsásan a helyzetet. A Közgyűjteményi és Közművelődési Dolgozók Szakszervezete (KKDSZ) kiadott egy közleményt, amelyben követelik a bértárgyalások megindítását.

A Magyarországon dolgozó összes könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési dolgozók negyede írta alá az erről szóló petíciót. A húszméteres aláírási ívet január 22-én, a magyar kultúra napján tervezik átnyújtani Hoppál Péternek. A petíciót a Szépművészeti Múzeum dolgozói kezdeményezték.

Mint írják, a 2018. év a közgyűjteményi és közművelődési bérhelyzetet tekintve azt hozta, hogy képzettségtől és tapasztalattól függetlenül minden munkavállaló ugyanannyit keres.

Így ma

  • egy 30 éve művelődési házban dolgozó technikus,
  • egy doktori fokozatot szerzett muzeológus vagy levéltáros,
  • egy többdiplomás könyvtáros,
  • egy nyugdíj előtt álló, főiskolai végzettségű népművelő,
  • ugyanazt a bért, a garantált bérminimumot keresi.

Drámai hangvételű közleményükben azt is írják, hogy intézményeikben minden szakember fizetése messze elmarad az átlagbértől.

Mint az újságok híreiből ön előtt is ismert, az Aldi kiskereskedelmi áruházban bruttó 300.000 forintért ülnek a pénztárban vagy töltik fel a polcokat az ott dolgozó munkavállalók. Eközben egy kezdő egyetemi végzettségű restaurátor vagy egy húszéves gyakorlattal rendelkező levéltáros, könyvtáros fizetése ennél bruttó 100.000 forinttal kevesebb! Ez azonban csak a „jéghegy csúcsa”, hiszen csak az országos intézmények némelyikében lehet ilyen „kiemelt fizetésre” szert tenni. Az önkormányzati fenntartású intézményekben dolgozók bruttó átlagfizetése messze nem éri el a 200.000 Ft-ot, és a kollégáink legalább 2/3-ának 2018-ban sem fogja meghaladni a fizetése a „bűvös” bruttó 180.000 Ft-ot, a minden középfokú végzettségű munkavállalót megillető garantált bérminimumot!

Hangsúlyozzák, ma már mindennapos, hogy a legkiválóbb szakemberek – főleg a fiatalok – csak vállalkozás alkalmazottjaként találják meg a számításaikat, vagy éppen külföldre távoznak.

Szakképzett könyvtárosok dolgoznak adatbázis-építőként infokommunikációs cégeknél, évtizedes tapasztalattal rendelkező múzeumi munkatársakból lesznek magáncégeknél szakértők, levéltárosok hagyják el szakmájukat és vállalják el multinacionális és állami (!) cégek irattárosi feladatait, a közművelődést valaha hitüknek tekintő munkatársaink indítanak oktatásszervező vállalkozásokat.

A petíció átadását követően, februárban, a KKDSZ felméri a könyvtári, múzeumi, levéltári és közművelődési területen a sztrájkhajlandóságot.

Forrás: 24.hu