Béremelést szeretnének kiharcolni, sokaknak ugyanis 10 éve nem változott a fizetése. Gulyás Gergely szerint viszont ez egyértelműen kormányellenes akció, különben nem kampányidőszakban sztrájkolnának a dolgozók.

Ha pénteken vagy hétfőn önkormányzati ügyet intéznének, akkor az ország legtöbb helyén nem lesz szerencséjük. Ahol sztrájkolnak a közszolgálati dolgozók, ott csak a halaszthatatlan ügyeket fogják elintézni. Ez alól ugyanakkor kivétel két megyeszékhely is: Kaposváron, és Székesfehérváron minden a megszokott lesz.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének főtitkára a sztrájktól a kormány hallgatásának megtörését várja.

„Azt várjuk, hogy leülünk végre tárgyalni. Számítunk a parlamenti frakciók és az egyéni képviselők segítségére, és nagyon nagy szükségünk van az önkormányzati érdekszövetségek egyeztetett álláspontjára a kérdésben, hogy a kormánynak ne legyen már további hivatkozása arra, hogy nincs egységes álláspont” – fogalmazott Boros Péterné.

A szakszervezeti vezető korábban azt mondta: a szakemberhiány a demokrácia alapintézményeit veszélyezteti, egyes településeken nem biztosítottak a választások személyi feltételei, elmaradhatnak a szavazások.

Székesfehérváron tehát nem lesz sztrájk, a polgármester pedig el is árulta az ATV Híradójának, hogy miért. „Január 1-től általános 5 százalékos béremelés volt, az illetményalapot 38 ezer 650 forintról 42 ezer 800 forintra emeltük. Ezen kívül pedig teljesítmény-értékelés alapján voltak, akik az 5 százalék bérelésnél magasabb, akár 10 százalékos, vagy feletti béremelést kaptak” – mondta Cser-Palkovics András.

Gulyás Gergely szerint, noha számtalan területen volt már béremelés, ha valaki mégsem elégedett, akkor a kormány nyitott a tárgyalásokra. Véleménye szerint a sztrájkolók a politikába akarnak beleszólni. Azt mondta: egy választás előtti sztrájk politikai követelésnek, kormányellenes akciónak tekinthető.

Forrás: atv.hu