Nem elég az egészségügyi szakdolgozóknak adott béremelés, ha összehasonlítjuk (a keresetet) azokkal az országokkal, ahová a magyar dolgozók elvándorolnak, majd összehasonlítjuk azzal, hogy ők mennyit és milyen kedvezőtlen munkakörülmények között dolgoznak, és milyen kevesen vannak – mondta az RTL Klub Híradójának Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

 Az érdekképviselet vezetője szerint az eddigi emelés nem állította meg, az elvándorlást, azok közül pedig, akik maradnak, sokan szakmát váltanak. A szakszervezet 40-50 százalékos béremelést követel a kormánytól, különben január végére sztrájkot hirdet.

Soós Adriána, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke

A FESZ-nek ugyan csak néhány tagja van, de vezetője szerint 30-40 ezer embert tudnak elérni.

A két nagy egészségügyi szakszervezet a Híradó adásáig nem válaszolt arra a kérdésre, csatlakoznának-e a munkabeszüntetéshez.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma azt közölte az RTL Klub érdeklődésére, hogy az elmúlt két évben átlagosan 65 százalékkal emelkedett a szakdolgozók bére. Az érdekképviseletekkel továbbra is egyeztetnek, időről időre áttekintik a béremelés hatásait.

Forrás: HVG