Egy kisebb karácsonyi csoda kellene ahhoz, hogy elmúljon az egészségügyiek csalódottsága: a weben olvasható hozzászólások alapján sokan számítottak a sztrájktárgyalók által követelt extra pénzre, s miután erre a kormány nem reagált, ingerültek elkeseredettek – írja a Népszava.

„Milyen ország az ahol az elesett kiszolgáltatott beteg emberekért dolgozó egészségügy és szociális ágazatban dolgozó emberek megbecsülése a béka segge alatt van? Megmondom: lelketlen és embertelen!” „Ezek tényleg nem adtak semmit, és közben saját anyám se hiszi el, hogy nem kaptam.”

Ilyen és ehhez hasonló bejegyzésekkel reagáltak az ápolónők és a műszaki területen dolgozók a csütörtöki kormányinfón elhangzottakról tudósító cikkekre. Egyértelművé vált ugyanis: a kormány nem támogatta, hogy egy havi plusz juttatást kapjanak még decemberben az egészségügyiek, köztük a műszaki és gazdasági területeken dolgozók. Az utóbbiak azért is nagyon várták ezt a pénzt, mert ők kimaradtak az egészségügyet érintő valamennyi béremelésből. A lapunknak nyilatkozók azért sem értik, hogy mi történt, mert még a kormánypárti média, a Magyar Idők is arról írt a múlt héten, hogy a december 13-i kormányülésre készült előterjesztés szerint az ápolók, az orvosok és az asszisztensek két-, három- vagy négyheti alapbérüknek megfelelő összeget kaphatnak még karácsony előtt.

Kiss László, 5.12 elnöke

A kormánnyal tárgyaló érdekvédőket hiába kerestük, egyetlen tagjuk sem reagált a Népszava megkeresésére. A bértárgyalásokról távol tartott szakszervezetek közül az 5.12 elnöke, Kiss László maga sem hiszi, hogy megtörténhet, tényleg nem kapnak semmit. Szerinte lehetséges, most csak szondázza a kormány az ágazatban dolgozókat és elképzelhető, hogy végül mégis bejelentik, lesz plusz pénz. Mert ha nem – mondta – azt már nem hagyhatják szó nélkül. – Senki ne gondolja, hogy nincs összefüggés a leromlott géppark miatt elmaradt kezelések és a műszakiak meg nem becsülése között. Közel ezer orvosi gépszerelő és egyéb karbantartó, további 4-5 ezer egyéb szakdolgozó hiányzik a betegágyak mellől. A nyugdíjas korú gazdasági, műszaki területen dolgozók eleve nem kaptak engedélyt, hogy maradhassanak, a helyükbe pedig nem érkezett senki. Nem is csoda! Ennyi pénzért ki jönne ide dolgozni? – fogalmazott az érdekvédő.

Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szervezet elnöke

– Miután megszellőztette a kormánypárti sajtó, hogy jöhet ez az év végi extra pénz, órási volt a várakozás – mondta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szervezet (FESZ) elnöke, aki szerint hiába kaptak az orvosok rövid idő alatt igen nagy béremelést, ha az ágyak mellett dolgozók közül sokan továbbra is csak a szakmai minimálbér körüli összeget viszik haza. A háttérben dolgozó műszakiak, gazdasági szakemberek közül pedig csak azok érzékelhettek egy kis emelést, akik minimálbért kapnak. Még az eddigi emelésekkel együtt is az állami foglalkoztatottak fizetésének átlaga alatt marad az egészségügyben dolgozók bére. Ahhoz, hogy a keresetük elérje az átlagos szintet, legalább még egy negyvenszázalékos emelésre lenne szükség.

– Ebben a helyzetben most csak az a jó, hogy nem írtuk alá ezt a bérmegállapodást, így minket nem köt semmi – mondta Soós Adrianna, s azzal folytatta: – Mi ugyanis a legutóbbi küldöttgyűlésünkön már arról határoztunk, hogy a jövő év elején meghirdetjük a sztrájkkészültséget, ha addig nem lesz érzékelhető béremelés.

Forrás: Népszava