– Súlyos hibát követett el a törvényalkotási bizottság azzal, hogy átengedte a kéményseprési törvény módosítási javaslatát. Ezzel a döntéssel ugyanis számos magyar család sorsa megpecsételődött. A rendszeres és kötelező kéményellenőrzések elmaradása jelentős mértékben növeli majd a fűtőberendezések és füstelvezetők hibás működéséből eredő katasztrófák halálos áldozatainak a számát – így kommentálta a Magyar Nemzetnek Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke az Országgyűlés bizottságának mai döntését

A parlament által eredetileg múlt kedden jóváhagyott jogszabály-változtatás szerint a jövőben megszűnik a családi házak kötelező kéményseprőipari ellenőrzése, az ilyen vizsgálatokat önkéntes alapon kell majd megrendelniük a tulajdonosoknak.

Ez a változás a szakma és az ellenzéki pártok szerint hatalmas mértékben növeli a fűtési balesetek, köztük a szén-monoxid-mérgezés és a kéménytüzek kockázatát. Erre hivatkozva küldte vissza megfontolásra Áder János köztársasági elnök is a törvényjavaslatot a jogalkotóknak, még múlt pénteken. A bizottság azonban figyelmen kívül hagyta a köztársasági elnök, a szakmai szervezetek és az ellenzék egybehangzó kifogásait, így várhatóan a parlament kormánypárti képviselői a jövő héten ismét megszavazzák az új rendelkezést.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: azért borítékolható a tragédiák elszaporodása, mert

a családoknak csak 4-5 százaléka kérvényezi önként a fűtési rendszere ellenőrzését.

Ám a kérelmezők 85 százaléka sem elővigyázatosságból, hanem valamilyen üzemzavar miatt hívja ki a kéményseprőket.

Vámos Csaba megerősítette: szervezetük jövő hétfőre demonstrációt szervez a parlament elé, hogy ismételten felhívja a lakosság és a parlamenti képviselők figyelmét az új szabály bevezetésével járó veszélyekre és felszólítsa jogalkotókat a törvény-módosítás visszavonására.

– Ez a változtatás tönkreteszi a szakmát is, így több száz kéményseprő kerülhet az utcára –

tette hozzá Vámos Csaba. Szerinte az ágazat ellen már évek óta hadjáratot folytat a kormányzat. Ennek első lépése a kötelező ellenőrzések számának megfelezése volt, majd az ágazat államosítása következett, most pedig a rendszeres kéményellenőrzési szolgáltatás felszámolása történik.

– Az új jogszabály elfogadása azért sürgős a kormányzatnak, mert az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság idén sem tudja elvégezni a lakossági füstelvezetők erre az évre esedékes vizsgálatát – állítja a szakember. Úgy látja, a bankok és a biztosítók is felfigyelnek majd a lakástüzek és a szén-monoxid-mérgezések kockázatának erős növekedésére, ezért várhatóan növelik majd az élet- és lakásbiztosítások tarifáit. 

A döntés kapcsán a főváros és a tulajdonában lévő FŐKÉTÜSZ Fővárosi Kéményseprőipari Kft. bejelentette: a biztonsági szint fenntartása érdekében

Budapesten a továbbiakban is sormunka jelleggel minden ingatlant felkeresnek a kéményseprők az ellenőrzés elvégzése érdekében.

– A főváros nem enged a budapestiek élet- és vagyonvédelméből, így egyetlen fővárosi háztartás sem marad kéményellenőrzés nélkül – áll a közleményben.

Forrás: Magyar Nemzet