A szakma becsületéért fogalmazott kiáltványt egy szegedi tanári közösség – írja a HVG.

„Pedagógusok vagyunk. Tanítunk és nevelünk. Számunkra az az öröm, ha átadhatjuk a tudásunkat a gyerekeknek, ha látjuk, ahogy fejlődnek, okosodnak. Bárki is a munkáltatónk, nekünk a jövő társadalmával van szerződésünk.  Mi vagyunk felelősek a jövőért” – kezdődik a STEP - Szegedi Tanárok Együttműködési Platformja tanévkezdésre időzített kiáltványa.

Mint írják: „Tanárok vagyunk, nem katonák. Nem tartozunk feltétlen engedelmességgel senkinek, és a gyerekeket sem engedelmességre kell nevelnünk, hanem észszerű, egymás tiszteletén alapuló együttműködésre. Nem parancsokat kell végrehajtanunk, nem tanterveket vagy tananyagokat kell megtanítanunk.”

Kiemelik, hogy egy pedagógus munkájának egyedül az a mércéje az, hogy a tanítványaik sikeres és boldog emberekké válnak-e vagy sem.

„Bármiféle külső nyomás is nehezedik ránk a hatalom részéről, rajtunk múlik, hogy az iskolai munkára a túlzott elvárások miatti szorongás, vagy a fejlődés és a tudás megszerzésének öröme a jellemző. A gyerekek most vannak ránk bízva, most kell tennünk érte, hogy az iskolás életüket boldogan tudják megélni. Ha kell, konfliktusok árán is ki kell állnunk értük” – írják többek között.

A kiáltvány teljes szövege itt olvasható.

Forrás: HVG