Pénteken közlik hivatalosan a munkaadóval a Tescónál működő sztrájkbizottságok, mikor várható az első, határozatlan idejű munkabeszüntetés az áruházlánc egységeiben. Nem kizárt, hogy egyes üzletekben, illetve munkakörökben több napig is elhúzódik a törvényes tiltakozás. A sztrájkkészültség kellős közepén újabb leépítések történnek a Tesco magyar vonalán – értesült a Magyar Idők.

Újabb munkavállalók kerülnek utcára a Tesco áruházlánctól, ezúttal vezetői körökben karcsúsít a multinacio­nális vállalat – tudta meg a Magyar Idők. Az alacsony bérek és a létszámhiány miatt sztrájkkészültségben lévő teljes dolgozói állományból a napokban menedzseri szintekről, az irodisták és az áruházvezetők közül a már folyamatban lévő racionalizálások következtében válnak meg teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársaktól, amivel további bérköltségeket spórol meg a cég.

Eközben megtudtuk, kivárja a sztrájk­akciót az áruházlánc, és annak eredményessége tükrében tesz újabb ajánlatot a szakszervezetek követeléseire. Iparági forrásaink szerint ugyanis a magyar Tesco vezetői tartanak a mostani munkavállalói összefogástól, a követelt béremelésre azonban egyelőre nem találnak forrást, noha a vállalat londoni központjában is foglalkoznak a magyarországi helyzettel. Úgy tudjuk, ma hazánkba érkezik a központi Tesco egyik kelet-európai régióért felelős brit felső vezetője is, aki első kézből értesülhet arról, mikor áll le a munkavégzés az itteni egységekben a dolgozók döntése nyomán.

Tegnap a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete azt közölte: újabb konzultációt folytattak a munkavállalókkal, akik a cég és az érdekképviselők eddigi egyeztetéseit eredménytelennek, a Tesco javaslatait pedig elégtelennek minősítették. Ennek megfelelően holnap bejelentést tesznek a sztrájk várható időpontjáról, illetve körülményeiről. Úgy tudjuk, nem kizárt, hogy többnapos akció készül, amelyet egységenként más-más időpontban és munkakörönként is eltérő módon valósíthatnak meg, az előírások szerint a munka beszüntetését az adott napon előzetesen minden résztvevőnek jeleznie kell a főnökeinek.

A magyar munkavállalók nem engednek a 25 százalékos bér- és a 15 százalékos létszámemelésről szóló követeléseikből, annál is inkább nem, mivel immár nekik is nyilvánvaló a kettős mérce a nyugati és a keleti piacok között a Tesco áruházláncon belül is. A KDFSZ adatai szerint ugyanis egy németországi, osztrák vagy angol hipermarketben dolgozó munkavállaló ugyanazért a munkáért háromszor-négyszer akkora fizetést kap, mint magyar társa, ami felháborítja a régiós szinten nagyon jól teljesítő globális vállalat itteni alkalmazottait. Más kérdés, hogy immár Szlovákiában is az áruházlánc leépítésébe kezdtek az Aktuality.sk hírportál szerint, holott a szomszédunkban a legnagyobb pia­ci szereplőnek számítanak a kiskereskedelemben.

Forrás: Magyar Idők