Már elkészültek a plakátok, holnaptól pedig közzé is teszi a bérkövetelések megerősítését segítő kampányanyagokat a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) - értesült az mfor. Az érdekképviseletnél eltökéltek, hogy a jogosnak gondolt követeléseik kiharcolása érdekében jövő hétfőtől a munkavégzés szabályainak megfelelő módon fogják ellátni a dolgukat az államigazgatásban dolgozók. Ez pedig oda vezet, hogy lassabb lesz az ügymenet: az állampolgárok azt fogják tapasztalni, hogy a korábbinál hosszabb időt vehet majd igénybe az ügyek intézése az állam szerveinél.

Fontos, hogy nem munkalassító demonstrációról van szó. Az államigazgatási, önkormányzati dolgozókat képviselő szervezetnél azonban úgy látják, hogy a bérhelyzet javulása érdekében nyomást kell gyakorolni a munkáltatóra. Nem tesznek mást - mint arról korábban már beszámoltunk -, mint hogy betartják a foglalkoztatásra vonatkozó szabályokat, így például a 8 órás munkavégzésről szóló előírásokat.

Márpedig ha mindenki e szerint végzi majd munkáját az irodában, emelkedni fog a le nem zárt akták száma. Ma ugyanis csak túlórával kerülhető el, hogy az ügyek ne halmozódjanak fel - érvelnek a szakszervezetnél.

Az akció tehát jövő hétfőn indul, az MKKSZ-nél pedig folyamatos az érdekelődés az államigazgatási egységek részéről.

Vagyis arra kell számítani, hogy az államigazgatásban elterjedt szabadságos időszak végével, augusztus 20. után sem pörög majd fel annyira az ügyintézés, mint amihez korábban hozzászokhattak az ügyfelek.

Szintén a jövő héten tartják az újabb egyeztetési fordulót a kormány és az érdekképviseletek között az önkormányzati bérek rendezéséről. A Belügyminisztérium jelzése szerint augusztus 21. és 24. között tudják fogadni a szervezeteket. Ekkortájt térnek vissza a kormány tagjai a nyári pihenésről, az első kormányülésre várhatóan augusztus 24-én kerül sor.

Vagyis az egyeztető tárgyalások után foglalkozhat a kormány a béremelési javaslatokkal. E téren egyébként más-más elképzelések vannak: az önkormányzati ágazati szövetségek az úgynevezett fejpénzt növelnék, míg az MKKSZ szerint konkrét, írásban lefektetett garanciára van szükség, hogy a pénzt valóban a bérek emelésére fordítják.

Forrás: mfor.hu