A júliusi két egyeztetés nem hozott eredményt, a közszolgálati dolgozók képviselete nem jutott dűlőre a kormánnyal az önkormányzati dolgozók bérrendezési követelésről. A tárgyalások augusztus végén folytatódnak, ám ettől függetlenül egy különleges akcióra készülnek a munkavállalók – írja az mfor.hu.

Lázár Jánosnak is üzentek az érdekvédők 

Augusztus 21-től az akcióhoz csatlakozó munkahelyen nem csinálnak mást, mint betartják a vonatkozó munkaügyi szabályokat - értesült az mfor. Ez vonatkozik a munkaidőre, illetve minden más előírásra, ami a foglalkoztatással kapcsolatos. S hogy ez miért hozza lépéskényszerbe a foglalkoztatót, konkrétan az államot? Mert ma csak túlórában lehet végezni a feladatokkal, nem ritka, hogy napi 10 órát is a munkahelyükön töltenek az alkalmazottak.

Ha viszont 8 óra munka után felállnak az íróasztaltól - tehát a munkaügyi szabályok szerint járnak el -, akkor az ügyek egy idő után torlódni kezdenek. Ez pedig kínos lenne a kormány számára, mivel az ügyeiket intézők elégedetlenségével kellene szembenéznie.

Az akcióterv kidolgozójának, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) azonban nem ez a célja, hanem az, hogy elérje a kormánynál a bérek rendezését.

Sok olyan foglalkoztatott dolgozik ugyanis ma a közszférában, akik 9 éve semmilyen bérrendezésben nem részesültek. A helyzetükön akar javítani a kezdeményezéssel a szakszervezet.

Egyben világos jelzést akarnak küldeni a kormánynak, hogy elfogyott a türelmük, tovább már nem lehet kizsigerelni őket. Kikérik magunknak, hogy Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter alapkövetelményként állítja be a napi 10 órás munkát, miközben neki kellene őrködnie a hatályos munkaügyi szabályok betartása felett.

Boros Péterné, az MKKSZ elnöke

Az akcióterv végrehajtását a Belügyminisztériummal folyó, az önkormányzati dolgozók bérhelyzetéről szóló tárgyalásoktól függetlenül, mindenképpen elkezdi az MKKSZ - mondta portálunknak Boros Péterné, a szervezet elnöke.
  Nem is céljuk, hogy az önkormányzatok bérvitájához kössék a kezdeményezést, amely nem is helyhatósági, hanem központi igazgatási részlegeket érint.
  Azért augusztus 21-én indítják az akciót, mert akkor érnek véget a szabadságolások, tehát a munka normál esetben felpörög ilyenkor az irodákban.

Forrás: mfor.hu