A kormány és a közszolgálatban dolgozókat képviselő szakszervezet holnap ül le tárgyalni a bérkövetelésekről. A Közszolgálati Érdekegyeztető Fórumon azonban nem születhet meg a remélt megállapodás. A kormány kitart amellett, hogy a struktúra megváltoztatása - tehát leépítés - nélkül nem lehet szó béremelésről. Ráadásul a legmagasabb szintű kormányzati jóváhagyás sem tud megszületni ezen a héten.

Minderről Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter beszélt érdeklődésünkre a kormányinfón. Az alkalmazottakat képviselő MKKSZ arra készül, hogy ha nem jutnak dűlőre a pénteki megbeszélésen, akkor hétfőn kétórás sztrájkot tartanak. Időközben az államkincstárban, illetve a vízügynél megszületett a megállapodás, de az önkormányzati területen még nyitott ez a kérdés. Így e körben kerülhet sor sztrájkra hétfőn.

Lázár felhívta a figyelmet arra, hogy csak az állami tisztviselőkéhez hasonló egyezség jöhet szóba. A 30-50 százalékos béremelések mellett ugyanis az érintett dolgozók elfogadták például a cafeteria juttatások megvonását. Ez történt a vízügyesek esetében is - rögzítette a miniszter.

Forrás: mfor.hu