Több ezer, a vízügyi igazgatóságokon dolgozó munkavállaló is csatlakozhat a Magyar Államkincstár és az önkormányzati dolgozók július 17-re meghirdetett munkabeszüntetéséhez akkor, ha nem sikerül megállapodniuk a kormánnyal a bérek rendezéséről. A vízügynél 35 százalékos a lemaradás a közszféra átlagkeresetéhez képest, így a mérnökök közül már több mint százan elhagyták idén a pályát – írja a Magyar Idők.

A vízügyi igazgatóságok munkatársai is csatlakozhatnak a Magyar Államkincstár és az önkormányzati dolgozók július 17-re meghirdetett kétórás munkabeszüntetéséhez, az ezzel kapcsolatos sztrájkkészség felmérését már megkezdték a vízügyi igazgatóságokon – mondta a Magyar Időknek Tarró Péter, a Környezetvédelmi és Vízügyi Országos Szakszervezet elnöke.

Ennek oka, hogy a mai napig nem sikerült érdemi tárgyalásokat kezdeni az ágazatban dolgozók fizetéséről. A szakszervezeti vezető felidézte, hogy a statisztikai hivatal legfrissebb adatai szerint 303 ezer forint a bruttó hazai átlagfizetés, ezzel szemben a vízügynél dolgozó diplomás munkavállalók átlagos keresete alig haladja meg a 195 ezer forintot, tehát mintegy 35 százalékos a bérlemaradás az ágazatban.

Az alacsony fizetések már éreztetik a hatásukat, mivel a 12 vízügyi igazgatóság mintegy 4 ezer munkavállalójából csak ebben az évben 152-en mondtak fel. A folyamat ráadásul felgyorsult, mivel csak júniusban 40 munkavállaló keresett más munkát. Tarró Péter kiemelte: a vízügynél a feladatok ellátásához nélkülözhetetlen a jól képzett, mérnökdiplomával rendelkező munkaerő, azonban ilyen bérezési feltételek mellett az utánpótlásuk is veszélyben van.

A várható munkabeszüntetéssel kapcsolatban a vízügyi szakszervezet elnöke kiemelte, hogy egyelőre az előkészítés folyik, az ország mind a 12 igazgatóságán felmérik a munkabeszüntetéssel kapcsolatos hajlandóságot a dolgozók körében, s várhatóan csütörtökön lesz döntés. Ugyanakkor már sok munkavállaló jelezte, hogy csatlakozna a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által meghirdetett demonstrációhoz.

Jövőre a további minimálbér-emelések miatt – amennyiben nem kapnak a bérekre forrást az igazgatóságok – 91 százaléknál is magasabb lehet azok aránya, akiknek a kötelező szakmunkásminimumért kell dolgozniuk. Tarró Péter korábban arra emlékeztetett, habár a közszféra szinte minden ágazatában megtörtént a bérfelzárkóztatás, a vízügyi igazgatóságok munkatársai 2007 óta nem részesültek emelésben.

Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter egy márciusi kormányinfón bejelentette, hogy a vízügyi igazgatóságok munkavállalóinak bérén is emelnek majd, azonban az erről szóló egyeztetések nem kezdődtek el.

Korábban megkerestük a vízügyi igazgatóságok fenntartóját, a Belügyminisztériumot, valamint a Miniszterelnökséget is, a tárcák válaszát még várjuk.

Forrás: Magyar Idők