Továbbra is 60 százalékos béremelést követel a mentőknek a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége, ennek nyomatékosítására holnap megtartja a beígért demonstrációt. A szövetség elnöke és a mentőszolgálat főigazgatója között tegnap volt az első hivatalos megbeszélés, de azon csak az együttműködés kereteiről sikerült megállapodni – írja a Magyar Idők.

Mindenkivel együttműködünk, aki hozzánk hasonlóan valóban a mentődolgozók érdekeit képviseli – mondta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) főigazgatója, Csató Gábor, miután tegnap tárgyalóasztalhoz ült a Magyarországi Mentődolgozók Szövetsége (MOMSZ) elnökével, Kusper Zsolttal. A megbeszélés tárgya – mint mind a ketten hangsúlyozták – a munkáltató és az érdekképviselet közötti együttműködés kereteinek a kialakítása volt. Szóba került persze a MOMSZ 60 százalékos bérkövetelése is, amiről – bár bizonyítékokat a mai napig nem tudott erről bemutatni – Kusper Zsolt továbbra is állította, hogy januártól megígérték a mentődolgozóknak. Az OMSZ főigazgatója azt mondta: ő senkinek nem ígért ekkora béremelést, de úgy fogalmazott: „Van még bőven adósságunk szakmai, anyagi és erkölcsi téren is a mentődolgozók felé, de jelentős béremelés várható, és azon vagyunk, hogy ez így is legyen.”

Ebben a kérdésben tehát nem közeledtek az álláspontok, és a szakszervezet nem elégszik meg a kormány által elfogadott, kiemelt béremeléssel. Ezért, mint érdeklődésünkre az elnök elmondta, megtartják a holnap 14 órára, az OMSZ Markó utcai székháza elé meghirdetett demonstrációt. A tüntetés Kusper Zsolt szavai szerint politikamentes lesz, célja, hogy a dolgozók hallassák a hangjukat, elmondhassák a munkáltatónak és a társadalomnak, milyen anyagi körülmények között dolgoznak, milyen hiányosságokkal kell szembesülniük munkájuk során – mondta. A szakszervezet Facebook-oldalán „Elég volt!” címmel hirdették meg a megmozdulást, amelyen Kusper Zsolt szavai szerint már mintegy 550-en jelezték részvételüket. Az oldalt pedig, ahová többen meg is írták, személy szerint miért van elegük, tegnap délután már több mint 7800-an „kedvelték”.

A tüntetéshez – mint Mercs Mihály alelnök lapunknak elmondta – csatlakozott a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, míg a Mentődolgozók Önálló Szakszervezetének elnöke nem kívánta kommentálni a történteket. Toma Lajos csak annyit mondott: ők reprezentatív szakszervezetként továbbra is tárgyalóasztalnál szeretnének eredményeket elérni.

Mint emlékezetes, Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere a mentők napján jelentette be, hogy a mentőszolgálatnál dolgozók kiemelt, 10 százalékos béremelésben részesülnek 2019-től a tavalyi átlagosan 26,5 százalékos, az idén őszi 12 százalékos, illetve a jövő őszi 8 százalékos általános egészségügyi szakdolgozói béremelésen felül. Mindezzel a mentőszolgálatnál dolgozók fizetése 2018 végére a 2016 elejeihez képest legalább 67 százalékkal lesz magasabb.

Forrás: Magyar Idők