A béremelésekről szóló döntéseknél a kormány azt is mérlegeli, hogy a kedvezményezettek milyen arányban járulhatnak hozzá a Fidesz–KDNP sikeréhez a 2018-as választáson. Bizonyos köztisztviselői csoportok béremelési igényére egyelőre nincs kormányzati válasz, a szakszervezet sztrájkot fontolgat – olvasható a HírTV oldalán.

Nagyjából százötvenezer ember, főleg kincstári, polgármesteri hivatali és minisztériumi köztisztviselő nyolc éve nem kapott fizetésemelést. Az állami tisztviselői életpályamodellt terjesztették volna ki rájuk 2018-tól, ám a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke szerint ezt is elhalasztják. A problémát a szakszervezet kedden az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén is felvetette, de még nem kaptak választ a kormányzattól.

„Arra gondoltunk, hogy két ügyben lépünk előre. Részben a közös sztrájkbizottságra teszünk javaslatot, minden közszolgálati szakszervezetben ezt meg fogják tárgyalni a testületek. Ha ez létrejön, akkor ezt fogjuk alkalmazni. Ha nem, akkor a hátralévő időszakban mindennap bemutatjuk a média segítségével azt, hogy ez a százötvenezer ember mely intézményekben dolgozik, és milyen problémáik vannak” – közölte Boros Péterné, a szakszervezet elnöke.

A köztisztviselők tehát várják a kormány válaszát. A nyugdíjasok egy miniszterelnöki ígérettel már beljebb vannak. A jó hírt személyesen vitte Orbán Viktor a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagygéc egy nyugdíjas lakójának. A kormányfő az ellen sem tiltakozott, hogy a választás előtti évben stratégiai fontosságú lépés a nyugdíjak emelése.

„Ha megengedi, annyit szeretnék csak mondani, azt szeretném, ha minden évben lenne miniszterelnök-választás. Én minden évben Orbán Viktorra szavaznék. Azt kérdi Éva lányom, »Hát miért, Anyu?« Azért, mert mikor a választás jön, egy kicsit mindig emelnek a nyugdíjon.”

– És szoktam emelni?
– Persze, hál’ Istennek. Most az az 1,6 nagyon jó volt.
– Meg küldtem utalványt is, meg tetszett kapni?
– Igen tízezer forintot, megkaptuk.
– És az év végén, ha úgy vannak a számok, emelek megint, novemberben.

A politikai elemző szerint a miniszterelnöki hatalom túlburjánzását mutatja Orbán Viktor megfogalmazása, miszerint ő maga emeli a nyugdíjakat. Novák Zoltán kifejtette azt is: a szavazatok begyűjtése nyilvánvaló szempont a nyugdíjemelésnél.

„A korábbi kormányok azért alapvetően úgy működtek, hogy általánosan és széleskörűen próbáltak jóléti intézkedéseket hozni, a Fidesz viszont azért elég jól fölmérte azt, hogy mely választói szegmenseket érint, melyeket lehet megnyerni jóléti intézkedésekkel. Sokkal összetettebb és komolyabb képe van arról, hogy hova érdemes osztani és hova nem” – nyilatkozta a Méltányosság Politikaelemző Központ projektigazgatója.

A miniszterelnök nem említett konkrét számot arról, hogy novemberben mennyivel emelné a nyugdíjat. A magasabbra becsült infláció miatt várhatóan még egy 2,6 százalékos emelés sem növelné a nyugdíjak valós értékét.

Forrás: HírTV