A munkaerőhiány és a szűk ingatlankínálat a tömeges szálláshely-szolgáltatás felé tolja a gyártó szektort. Egyre népszerűbb a tömeges szálláshely-szolgáltatás Magyarországon, ami a munkaerő- és ingatlanpiaci trendekkel magyarázható – mutat rá egy friss piaci elemzés – írja a Piac és Profit.

Hazánkban több mint 35 ezer ember hiányzik a gyártó szektorból, így a nagyvállalatok arra kényszerülnek, hogy a gyártás helyétől több száz kilométerre, illetve akár a határon túlról is toborozzák a kékgalléros munkaerőt. Ugyanakkor az ő elhelyezésükre a továbbra is szűk kínálatú albérleti piac nagyon korlátozott mértékben ad lehetőséget, több száz fő folyamatos elhelyezése pedig specializált szakértelmet kíván.

Az úgynevezett kékgalléros munkaerő hiánya elsősorban a hazai feldolgozóipart érinti. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint, az egész iparágban összesen 23 ezer álláshely betöltésére volna szükség.

A kereskedelem és gépjárműjavítás több mint 6000 fő pótlása a feladat, de több ezer munkavállalóra lenne még szükség az olyan jelentős számban kékgallérosokat foglalkoztató ágazatokban is, mint az építőipar (2900 fő), a szállítmányozás (3600 fő), valamint a raktározás. 

„A teljes gyártó szektort érintő munkaerőhiány kettős problémával szembesíti a vállalatokat. Egyrészt nagy távolságokból kell toborozniuk kékgalléros munkavállalókat a mindennapi működéshez, másrészt biztosítaniuk kell a felvett munkások tömeges szállásoltatását. “Ráadásul a toborzás során egy minőségi szálláshely lehetősége csak még vonzóbbá teszi a munkáltatókat a kékgallérosok körében” – jegyzi meg Kondor András, a Staff House Zrt. vezérigazgatója.

A kékgalléros munkavállalók az esetek döntő többségében nem képesek önmaguk megoldani szállásukat. A munkás-elszállásolás problémájának megoldását a professzionális szállásolás tudja biztosítani. Ezt jellemzően a kifejezetten erre a célra át-vagy kialakított épületben, épületenként több száz fő, kiszolgálással támogatott elhelyezése jelenti. A megfelelő munkaerő elszállásolás nagyban segíti a fluktuáció csökkenését, hiszen a dolgozók idejük jelentős részét töltik ezeken a szállásokon.

Forrás: Piac és Profit

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.