A legkisebb vállalkozásoknak kedveznének. Brüsszeli áldás is kell rá, elkezdték az egyeztetést – írja a HVG.

Tizenkét millió forint lehet a legkisebb vállalkozásoknál az adómentesség felső összeghatára az áfában - jelentette Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Miután ehhez brüsszeli hozzájárulás is kell, a kormány megkezdte az egyeztetést az Európai Bizottsággal.

Varga Mihály, nemzetgazdasági miniszter

A miniszter emlékeztetett: idén a kormány megkétszerezte a legkisebb vállalkozások adókedvezményét azzal, hogy az eddigi havi félmillió forint helyett már egymillió forintos bevételnél is lehet a kisadózók tételes adója alapján adózni, emellett kétmillió forinttal, évi 8 millió forintra emelte az alanyi mentesség határát az áfában. A két intézkedéssel a kisvállalkozások összességében több mint 24 milliárd forint közterhet spórolnak meg az idén.

Varga szerint több mint 605 ezer adózónak jelenthet könnyebbséget az, ha az alanyi áfamentesség jelenlegi 8 millió forintos felső határa 12 millió forintra nő. Az összeg megegyezik a kata bevételi határával, amellyel a miniszter szerint az unióban is példaértékű lehet a magyarországi kisvállalkozók minimális adó-adminisztrációja. Amennyiben ugyanis Brüsszel támogatja, a jövőben az évi 12 millió forintnál kisebb bevételt elérő vállalkozások mindössze évi egyetlen nyilatkozattal letudhatják bevallási, nyilvántartási kötelezettségüket.

A miniszter szerint akár már 2019. január 1-jétől életbe léphet az új szabályozás. A hazai választások jövő tavasszal lesznek.

Forrás: HVG

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.