13. és 14. havi fizetést adhatnak a munkaadók Szlovákiában 2018-tól, a minimálbér is jóval magasabb lesz a magyarnál.

Örül annak, hogy 138 ezer forintra emelkedik a minimálbér jövőre? Irigykedjen a szlovákokra, ahol csaknem 500 euró (155 ezer forint) lesz 2018-tól a legkisebb fizetés szintje. A jövő évi szlovák költségvetésről szóló koalíciós megállapodásról az Új Szó írt internetes oldalán.

Robert Fico pártja, a Smer éppen a minimálbér emelését tekintette fő célnak – írja a lap, hozzátéve: a szociális ügyi minisztérium 480 euróra emelt volna, a szakszervezetek 490 eurót javasoltak.

Emellett várhatóan a duplájára nő az éjszakai, valamint a hétvégi és az ünnepnapi munkáért járó bérpótlék, a gondozási díj pedig Fico közlése szerint megközelíti a nettó minimálbért. Ez még nem minden: a nyugdíjemelés meghaladhatja a 8 százalékot. (Nálunk 3 százalék várható.)

Az SNS számára a legfontosabb eredményt a 13. és a 14. fizetés törvénybe iktatása jelenti majd. Az éves pluszjuttatások kifizetése nem lesz kötelező, de az állam adó- és járulékkedvezményt biztosít a munkaadóknak, ha ezt megadják az alkalmazottaiknak. A 13. fizetést júniusban, a 14-iket pedig év végén kapnák kézhez az alkalmazottak, ehhez várhatóan legalább 2–4 évet kell ledolgozni ugyanannál a munkaadónál.

Emelkedik a munkába ingázóknak és a munka miatt költözőknek járó támogatás összege. Fico itt sem mondott konkrét összeget, de szavaiból az derült ki, hogy a költözéshez járó támogatás 5 ezer euró körül mozog majd.

És hogy mindez hogy érinti majd a költségvetés egyensúlyát? Nagy vész nincsen: a hiányt a GDP 0,83 százalékában határozta meg a kormány, az államadósság pedig 50 százalék alá esik. A magyar hiánycél 2,4 százalék jövőre, a bruttó államadósság pedig 70,5 százalék lehet nálunk.

Forrás: HVG

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.