Egy hete számoltunk be arról, hogy a Google azonnali hatállyal kirúgta azon alkalmazottját, aki egy 10 oldalas dokumentumban azt bizonygatta, hogy a férfiak biológiai alapon alkalmasabbak arra, hogy szoftverfejlesztőként dolgozhassanak. Már magyarul is elolvasható a szöveg, ami James Dameron állásába került – írja a 24.hu.

James Damore írása nagyjából másfél hete került nyilvánosságra, és a Google-nél dolgozó férfi nézetei – a sajtónak is köszönhetően – rövid idő alatt nagy port kavartak, ami végül oda vezetett, hogy a keresőóriás azonnali hatállyal kirúgta a férfit, méghozzá a nemi sztereotípiák megerősítésére hivatkozva.

A kérdéses dokumentum augusztus 5-én került ki a Gizmodóra, így kellő angoltudás birtokában bárki elolvashatta és véleményt nyilváníthatott az írásról, illetve arról, hogy a Google helyesen döntött-e, mikor megszüntette a férfi munkaviszonyát.  A tíz oldalas anyag viszont már magyarul is elérhető, hiszen Barta „JohnBart” János, a PC Guru munkatársa vette a fáradtságot, és a teljes anyagot lefordította,illetve bárki számára elérhetővé tette – stílszerűen – a Google Docs-on keresztül.

A fordítás a Gizmodón megjelent változat alapján készült, már tartalmazza azt a kiegészítést is, amit a szerző az ügy kipattanása után tett hozzá a dokumentumhoz, és amiben így fogalmaz:

„Miután a sajtó az elmúlt napokban teljesen kiforgatta az esszém eredeti jelentését és a mögötte meghúzódó szándékot, fontosnak tartom bevezetésképp tisztázni a következőket: Értéknek tartom a sokszínűséget és a befogadást. Nem tagadom, hogy a szexizmus létező probléma. És nem támogatom a sztereotípiákat sem. Azonban amikor a lakosság egészére vetítve vizsgáljuk a nemek közötti szakadékot, akkor az eloszlási különbségek okait is a teljes lakosság szintjén kell keresnünk. Ha ugyanis nem tudunk erről eszmét cserélni, sosem tudjuk igazán megoldani ezt a problémát.”

Forrás: 24.hu

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.