Március óta lehet pályázni arra a több mint 500 praxisra, amely üresen áll, vagyis ahol nincs háziorvos vagy fogorvos. Eddig 46 pályázat érkezett be, és 86 millió forintot már meg is kaptak a nyertes pályázók. A rendelkezésre álló keret 1,2 milliárd forint.

A 46 benyújtott pályázat közül 27 nyertest már kihirdettek, egy pályázó nem kapta meg a praxist, a többi pályázat elbírálása pedig még folyamatban van – tudta meg a Világgazdaság az Emberi Erőforrások Minisztériumától (Emmi). A pályázatokat egyébként október közepéig nyújthatják be az orvosok, eddig közel 86 millió forintot fizettek ki a nyerteseknek. Az üres praxisok betöltésére kiírt pályázatokra 1 milliárd 250 millió forintot különítettek el. Jelenleg országszerte összesen 539 betöltetlen felnőttháziorvosi, gyermekorvosi és fogorvosi praxis van. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) honlapján lévő adatok szerint júniusban országszerte 297 háziorvosi és 242 fogorvosi praxis volt betöltetlen. A legérzékenyebben az orvoshiány a Borsod-Abaúj-Zemplén megyében élőket érinti, ott ugyanis 47 betöltetlen háziorvosi praxis van. Tolna megyében 15 praxis üres, Jász-Nagykun-Szolnok megyében pedig 24. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, Somogyban és Pest megyében is hasonlóan rossz a helyzet. Budapesten viszont csak tíz – öt gyermekorvosi és öt felnőttháziorvosi – praxisban nem rendel orvos.

Idén újdonság, hogy az alapellátó fogorvosok is indulhatnak a letelepedési pályázaton. Öten már pályáztak is, három fogorvost nyertesként ki is hirdettek. Az Emmi adatai szerint eddig a háziorvosok letelepedési és praxisjogvásárlási pályázatára 34-34 millió forintot fizettek ki, a fogorvosok letelepedési pályázatára pedig 17,2 millió forintot. Üres fogorvosi praxisok tekintetében a főváros vezet: 31-ben nincs fogorvos, ezek közül 13 gyerekfogorvosi praxis, vidéken például Bács-Kiskun megyében 26, Nógrádban 23 üres fogorvosi praxis van.

Lapunk úgy tudja, hogy a háziorvosi letelepedési pályázatokra háromszor többen nyújtottak be praxispályázatot, mint a fogorvosi üres praxisokra. A háziorvosok az egy éve üres praxisoknál nettó 12 millió forintot, az öt évnél régebben betöltetlen praxisoknál nettó 20 millió forint támogatást nyerhetnek el. Az idei szabályok szerint mind a háziorvosoknak, mind a fogorvosoknak vállalniuk kell, hogy – a korábbi négy év helyett – hat évig nem hagyják el a körzetüket, és biztosítják a betegek ellátását. A tavalyi praxispályázatokra 750 millió forint állt rendelkezésre, úgy tudjuk, körülbelül 40 millió forintot nem sikerült kiosztani. Az utóbbi években meghirdetett praxispályázatokon összesen 90 letelepedési és 108 praxisjogot vásároltak az orvosok.

Forrás: Világgazdaság

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.