Zsákutcába kerültek a pozsonyi Volkswagen autógyár és a cég szakszervezete által folytatott tárgyalások. Mindkét fél a másiktól várja a kezdeményezést, féligazságok terjesztésével vádolva egymást. Ami biztos: az alkalmazottak továbbra sem veszik fel a munkát, még ha a hétvégére el is vonultak a cég elől – írja az ujszo.hu.

A csütörtöki tárgyalások előtt ugyan mindkét fél azzal kecsegtetett, hogy közel az egyezség, és akár egész éjszaka is hajlandók tárgyalni, az egyeztetések azonban pár óra alatt zsákutcába futottak, még ha a munkáltató és a szakszervezet álláspontja fokozatosan közelít is egymáshoz. „A korábbi 16 százalékos bérkövetelésünk helyett már 13,9 százalékossal is beérjük. Idén júniustól jövő májusig 8,9, jövő májustól decemberig pedig további 5 százalékos növelést javaslunk. Ez azonban a végső ajánlatunk, amiből nem kívánunk engedni” – nyilatkozta Zoroslav Smolinský, a cég szakszervezeti vezetője. A cégvezetés ezzel szemben legfeljebb 9 százalékos béremelést tart elfogadhatónak: 4,5 százalékosat idén júniustól és további 4,5 százalékosat jövő januártól. Emellett minden alkalmazott idén egyszeri 350 eurós, jövő augusztusban pedig további 200 eurós prémiumot kapna.

Tegnap a Volkswagen vezetése is reagált a szakszervezet követelésére. Szerintük a szakszervezetek követelése és a cég ajánlata között már olyan kicsi a különbség, hogy azért nem éri meg sztrájkolni. „A különbség hat euró havonta, vagyis a kollektív szerződés 19 hónapos érvényessége alatt nem egész 120 euró” – mondta Ralf Sacht, a Volkswagen Slovakia igazgatótanácsi elnöke, aki szerint a szakszervezetek szándékosan félretájékoztatják az alkalmazottakat. Ezek ugyanis a sztrájk minden egyes napjával 75 eurót veszítenek. Mivel a sztrájk keddtől tart, csak tegnapig minden egyes sztrájkoló eddig 300 eurót veszített. Ráadásul a munkabeszüntetés a hétvégén is folytatódik, ami további 150 eurós kiesést jelent. Smolinský a szakszervezet nevében még csütörtökön ugyan azzal kecsegtette a sztrájkolókat, hogy az említett összeget megtéríti számukra a cég, Sacht azonban tegnap azt állította, hogy ez egyszerűen nem igaz. Akik sztrájkolnak, nem kapják meg a fizetésüket azokra a napokra, amikor nem vették fel a munkát. Sacht ezért azt javasolja, hogy az egyeztetésekről jegyzőkönyvet vezessenek, kiküszöbölve az esetleges félreértéseket.

Hogy mikor folytatódhatnak az egyeztetések, azt egyelőre nem lehet tudni. „A labda a szakszervezetek térfelén pattog, nekik kellene új javaslattal előrukkolniuk” – mondta tegnap a Volkswagen vezérigazgatója. Smolinský ezzel szemben azt vallja, hogy a munkáltatónak kellene lépnie. Ami biztos, hogy a sztrájkolók a hétvégére elvonultak a cég elől, hogy ha hétfőig nem születik meg az egyezség, újult erővel folytathassák a tiltakozásukat.

Forrás: ujszo.com

Szakszervezetek.hu hírlevél

Iratkozzon fel hírlevelünkre, hogy első kézből értesülhessen a szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről.