Vannak megbízható, jól teljesítő alkalmazottak és vannak nagy kaliberű, a többségnél szakmailag jóval magasabbra emelkedő munkavállalók, akiknek a képességeik és a munkabírásuk is átlagon felüli. Miről ismerni fel őket? A Piac és Profit cikke a Business Insider nyomán.

Egy 40 milliárd dollárnyi eszközt kezelő hedge fund három kérdéssel azonosítja be, kinek van esélye, hogy nagyon sokra vigye a cégnél. A Two Sigma az a fajta befektetési alap, mely irdatlan sebességgel nő. Az elmúlt 7 évben a munkaerő állománya megnégyszereződött, ma már 1000 alkalmazott dolgozik a cégnél Tokiótól New Yorkig. Az alap 2002-es megalakulása óta 13,1 milliárd dollárnyi hozamot produkált, amivel minden idők 20. legsikeresebb alapja lett.

Egy ilyen dinamikusan fejlődő munkaadónál nem mindenki tud helytállni, amikor gyarapodnak a teendők és gyorsul a tempó. Az alap három szempontot mérlegel, hogy beazonosítsa, kik lesznek a cég szupersztárjai:

  • Elköteleződés (engagement). A személyzetisek alaposan megvizsgálják, az alkalmazott mit csinál a munkahelyén, milyen a “céges élete”, továbbá hogyan viszonyul a cég kultúrájához, mennyire teljesíti ki a mindennapos ügyintézésében a vállalat formálisan, a küldetési nyilatkozatában is megfogalmazott értékrendjét.
  • Feladatkörön túli hozzájárulás. Azt is megnézik, hogy a saját szűkebb feladatkörén és kötelességein túl mennyire folyik bele mindennapi munkavégzésében mások feladataiba, a feladatkörén túlmutató céges folyamatokba, pozícióját meghaladó témákba. Ha itt egy széles látókörű munkaerő profilja bontakozik ki, az jól mutatja a nagy potenciált. Az illető egy nap képes lesz rá, hogy túllépjen a pozícióján, mert ösztönösen az egész képet akarja átlátni, a komplexebb folyamatokat akarja megérteni és mindenkinek a szerepét, inputját benne, nem csupán a saját kis reszortját.
  • Karriersebesség. Milyen gyakran, mennyire hamar jut feljebb az illető a ranglétrán? Ez mennyivel gyorsabb, mint a cégen belül megszokott érvényesülés és előbbre jutás? Milyen mértékű a kompetenciái és jogosultságai bővülése, mennyire nőttek a rá bízott terhek? Ha itt is meredeken ível felfelé a karrier, sztárjelölttel van dolgunk.

A Two Sigma a fene nagy növekedésben talán elfeledkezik egy problémáról. A túlterheltségről. Negyedik szempontként a munkabíró képességet is vizsgálniuk kellene. Vagyis azt, hogy mutatkoznak-e jelei a túlhajszoltságnak, van-e bármilyen arra utaló jel, hogy a szóban forgó személy előbb-utóbb kiéghet, mert bár nagyok az ambíciói, nem biztos, hogy elbírja az ilyen széles látókörű, mindenbe belefolyó munkavégzést…

Forrás: Piac és Profit