Hazahozza az Adrilux nevű lámpagyártó cég a 200 fős kínai összeszerelő-üzemét Kisbérre, írja az MTI. Az ok egészen mellbevágó, a cég ügyvezető igazgatója szerint 13 éve még megérte összeszerelő üzemet létrehozni Kínában, mert alacsony volt a gyártási és a bérköltség. Az elmúlt 12 évben azonban a jüan 50 százalékkal erősödött a dollárhoz képest, valamint a kínai munkabérek dollárban több mint tízszeresére emelkedtek. Szóval a kínai munkabérek már most is 5-10 százalékkal magasabbak, mint a magyarországiak – olvasható az Index cikkében.

Szerinte így a munkaerő-igényes, nem automatizálható termelésben Magyarország fokozatosan versenyképessé válik. A kisbéri üzemben nagyrészt tartós munkanélkülieket alkalmaznak, betanított munkára. A kínai munkások bére annyival magasabb lesz hosszabb távon is szerintük, hogy megérte 1,3 milliárd forintot csak az új üzem kialakítására áldoznia az Adriluxnak.

Ez lefordítva azt jelenti, hogy a lehető legkisebb hozzáadott értékű élőmunkában, mint például az idehozott egységek az összeszerelésében leszünk vonzóak a kiugróan alacsony béreink miatt. Itt is a kínai gyárukból érkezett alkatrészeket fogják összeilleszteni, aztán viszik tovább Európába eladni majd ezeket.

Forrás: Index