Az aktivisták a szakgimnáziumi érettségi szabályainak megváltoztatása ellen tiltakoznak és kiállnak a CEU mellett – írja a HVG.

A Tanítanék Mozgalom mintegy tíz tagja leült a Szalay utcában az Emberi Erőforrások Minisztériuma elé, hogy így tiltakozzon a kormány oktatási döntései, különösképp a szakképzést és az érettségit érintő döntések ellen. A tüntetők bár a bejárat elé ültek le, a ki-be járó dolgozókat átengedik.

A tiltakozók tábláin „Jogsértő érettségi 2017”, „#mártírgeneráció”, „Semmit rólunk nélkülünk” és „#IstandwithCEU” feliratok olvashatók. A titlakozók egy hangosbemondóban is elmondták, nem akarják, hogy megszűnjön a CEU, szolidaritást vállalnak a most érettségiző szakgimnazistákkal, akik hátránnyal indulnak a más intézményekben érettségiző társaikkal szemben. 

A Tanítanék aktivistái azért épp most kezdtek tiltakozásba az Emmi előtt, mert március 30-án egy éves a Tanítanék Mozgalom által meghirdetett polgári engedetlenségi akció.

A Tanítanék a Facebook-oldalán azt írja, a szakképzési rendszerben idén 30 ezer diák érettségizik jogsértő módon, 2017-től ugyanis kötelező a szakmai ágazati érettségi a szakgimnazistáknak, vagyis mindenképpen az az „ötödik vizsgatárgyuk”. Ez egy nagyon összetett, sokféle tárgyból összeálló vizsga, melynek pontos követelményei viszont csak későn, 2016 decemberében váltak nyilvánossá. Emellett nehezítették a nyelvi érettségit is úgy, hogy a szakgimnáziumban nem emelkedett a nyelvi órák száma, és nem állnak rendelkezésre a megfelelő könyvek, feladatsorok.

2017 januárjában tíz szakgimnazista nyílt levélben kérte, hogy az ötödik érettségi tantárgy szabadon választható legyen, illetve hogy ne nehezítsék a nyelvi érettségit, ezt a nyílt levelet több mint 3000 ember írta alá.

Az aktivisták azt követelik, hogy ne változzon a nyelvi érettségi, az elégséges osztályzathoz legyen elég az A2-es szint, a szakmai ágazati érettségi elégséges osztályzatához legyen elég a 20%, és a méltányosság jelenjék meg a magasabb osztályzatoknál is, a két tannyelvű szakgimnáziumokban a diákok olyan nyelven vizsgázhassanak az adott szakmai tárgyakból, amilyen nyelven tanulták őket, ha valaki más pályán szeretne továbbtanulni, és emiatt „pluszban” érettségizik más tantárgyakból, a szakmai érettségit ne legyen kötelező beleszámolni a felvételi pontjaiba, pontosan és egyértelműen legyen megfogalmazva, hogy a tanulási nehézséggel küzdő (SNI-s, illetve BTM-kóddal rendelkező) tanulók milyen felmentéseket és könnyítéseket vehetnek igénybe a szakmai érettségin, és állítsák vissza a következő tanévtől a szakgimnáziumokban az ötödik érettségi tantárgy szabadon választhatóságát.

Forrás: HVG