Bécsben kezd tárgyalásokat az Egységes Közlekedési Szakszervezet elnöke, hogy felmérje, szükség van-e ott magyar járművezetőkre. Nemes Gábor felidézte, hogy egyelőre nem jutottak előre a bértárgyalásokon, noha szerintük három év alatt legalább harminc százalékos bérfejlesztésre lenne szükség – írja a Népszava.

A kormány és a főváros azonban a jelek szerint nem hajlandó az ügyben lépni. A szakszervezeti vezető a Demokratikus Koalíció sajtóértekezletén vett részt. Gy. Német Erzsébet, a párt fővárosi önkormányzati képviselője felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt és Tarlós István főpolgármestert, hogy állapodjanak meg, és az önkormányzati cégek dolgozói, így a BKV-sok is kapják meg az állami alkalmazottaknak járó béremelést. Úgy fogalmazott: „az nem járja, hogy aki sárga buszt vezet a fővárosban, az harminc százalékkal többet keres, mint az, aki kéket".

Három év alatt a béremeléshez mintegy 34 milliárd forint kellene. Erre azonban a fővárosnak nincs pénze, tehát állami források szükségesek. Gy. Németh szerint Tarlósnak ezt a pénzt „ki kell követelnie" a kormánytól.

Kiállt a BKV dolgozói mellett az MSZP is. Közleményük elengedhetetlennek nevezi, hogy ők is megkapják ugyanazt a béremelést, amelyet a Volánbusz és a vidéki közlekedési társaságok dolgozói is. Emlékeztetnek rá, hogy tavaly több mint 700 dolgozó mondott fel a BKV-nál, és ha a bérproblémák nem oldódnak meg heteken belül, akkor ez a folyamat a budapesti közösségi közlekedés bedőléséhez vezethet.

A BKV-nál november óta nem tudtak megegyezni a fizetésekről. A sztrájk helyett egyre többen dönthetnek úgy, hogy elhagyják a céget, ha áprilisig sem sikerül megállapodni a bérfejlesztésről. Az Egységes Közlekedési Szakszervezetnél több mint nyolcszáz aláírt felmondási nyilatkozatot helyeztek letétbe.

Pihentetik az új szerelvényt

Csak időszakosan közlekedik a felújított metrószerelvény a 3-as vonalán. Ezt közölte a BKV, miután kedden ismét ki kellett állnia a forgalomból a Metrovagonmas által gyártott és felújított metrónak. A Panda becenevű felújított szerelvény a hét minden napján előre meghatározott menetrend szerint közlekednek. Az első felújított járművet múlt hétfőn adták át, de azóta többször meghibásodott.

Forrás: Népszava