Az új támogatási rendszerben 2013-tól minden évben mintegy 34 milliárd forint éves költségvetési forrásból 30 500 megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása valósulhat meg - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy írásbeli kérdésre válaszul.

Rétvári Bence a szocialista Heringes Anitának és Gúr Nándornak adott válaszában kiemelte: a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló 2011. évi törvény teljeskörűen átalakította a megváltozott munkaképességű, egészségkárosodott emberek foglalkozási rehabilitációs rendszerét.

A kormány kiemelt hangsúlyt fektet arra, hogy növelje a megváltozott munkaképességű emberek és a hátrányos helyzetű munkavállalók foglalkoztatási szintjét. Ennek érdekében számos intézkedés történt - mutatott rá, és ezek közé sorolta, hogy 2012-től bevezették a megváltozott munkaképességű emberek komplex vizsgálatát, amely magában foglalja az orvosi, foglalkozási és szociális szempontú minősítést. Jelentős eredmény, hogy a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a kormányhivatalok érintett főosztályainak együttműködésével a komplex felülvizsgálatok elvégzése naprakész - közölte.

2012-től új támogatási formaként jelent meg a rehabilitációs kártya, amely alapján a munkáltató a megváltozott munkaképességű munkavállaló foglalkoztatásának teljes időtartamára a 27 százalékos szociális hozzájárulási adó alóli kedvezményt vehet igénybe.

A kártya bevezetése óta, a 2012. évi 5000-ről folyamatosan nő a foglalkoztatottak száma, tavaly átlagosan csaknem 30 ezer megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása során vették igénybe a kedvezményt - jelezte az államtitkár.
Az új támogatási rendszerben 2013-tól minden évben mintegy 34 milliárd forint éves költségvetési forrásból 30 500 megváltozott munkaképességű ember foglalkoztatása valósulhat meg.

A megváltozott munkaképességű emberek integrációját jelentősen segítették az alternatív munkaerőpiaci szolgáltatók, akik a költségvetésből nyertek pályázat útján támogatást. Az erre fordított támogatás a költségvetésből 2013-ban és 2014-ben is 720 millió forint volt, 2015-ben 360 millió forint - közölte Rétvári Bence.