A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) arra hívja fel a figyelmet, hogy a pedagógusok nem kényszeríthetők sem arra, hogy részt vegyenek a szerdai oktatási sztrájkban, sem pedig arra, hogy távol maradjanak tőle.

A Klik az MTI-hez kedden eljuttatott közleményében azt írta, hogy azok az intézmények, illetve helyi sztrájkbizottságok, amelyek bármilyen „nyomás alá helyezik” a tanárokat, megszegik a kötelezően megvalósítandó még elégséges szolgáltatásról és gyakorlatáról szóló, a kormány és a pedagógusok sztrájkbizottsága közötti megállapodást.

A Klik elfogadhatatlannak tartja azt is, hogy sok intézményben közvetve vagy közvetlenül igyekeznek befolyásolni a szülőket, hogy ne vigyék gyermeküket iskolába, mert nem lesz tanítás. Ezzel azt a látszatot keltik, hogy minden pedagógus sztrájkolni kíván, holott erről a beérkező panaszok alapján szó sincs - tették hozzá.

Azon tanulók miatt, akik nem mennek a sztrájk idején iskolába, és az érintett intézmény erről nem kér igazolást a szülőtől vagy a gondviselőtől, minden jogi felelősség az iskolát terhel.

A Klik elvárja, hogy mind a sztrájkban részt vevők, mind pedig a tanítani kívánó pedagógusok és alkalmazottak a hatályos jogszabályoknak megfelelően járjanak el, és a gyermekek „mindenek felett álló érdekét” tartsák szem előtt - olvasható a közleményben.