A nyugdíj előtt álló kirúgott közszolgák foglalkoztatása esetén teljes mértékű szocho-kedvezményt adna az állam. A kormány őszi adócsomagjából az is kiderül, hogy mikortól emelkedik meg az új építésű lakások áfája 27 százalékra – írja a zoom.hu.

A korábban tervezett 3000 fővel szemben hivatalosan 2100 kormánytisztviselőt küldenek el a minisztériumokból

– ezt Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette be legutóbbi kormányinfóján. Míg a második Orbán-kormány 6358 fővel vette át a központi közigazgatást, jelenleg már 14 650 fő dolgozik a minisztériumokban. Ez a létszám csökkenhet most 2100 fővel.

A kormány nem elbocsátásokról, hanem „a kormányzati létszámgazdálkodás új rendjéről beszél” a most beterjesztett őszi adócsomagban.

Ebben az elbocsátott köztisztviselők újbóli elhelyezkedését munkáltatói tb-járulék kedvezménnyel, vagyis a szociális hozzájárulási adó célzott csökkentésével segítenék. A parlament előtt fekvő törvényjavaslat szerint az elbocsátott védett korú – 60 év feletti – dolgozók újbóli alkalmazásakor vehető igénybe a kedvezmény.

A kutatók is jelentős szocho-kedvezményt kapnak

Az adókedvezmény a minimálbér négyszerese után járó adó mértéke lehet. Vagyis – a januártól tervezett 150 ezer forintos minimálbérrel számolva – 600 ezer forintos bruttó bérig jár a kedvezmény, amihez egyébként 117 ezer forintos adókedvezmény társul. Ezt egészen az öregségi nyugdíjkorhatár eléréséig alkalmazhatja a munkaadó. A 100 százalékos szocho-kedvezmény rendkívül jelentős. Erre azonban rá is szorulnak az elbocsátásra kerülő közszolgák, ugyanis a munkaerőpiacon a minisztériumi munkában szerzett tapasztalat nem sokat jelent. Ez alól persze kivételt jelent, ha az ex-köztiszviselőnek olyan kiterjedt kapcsolatrendszere van, amit azonnal tud kamatoztatni az új munkaadójánál. A száz százalékos adókedvezmény ennek ellenére alig néhány tucat emberen segíthet, hisz azt csak a védett korban lévőnek adja meg a kormány.

A cégek nemcsak a nyugdíjkorhatárhoz közeledő köztisztviselők alkalmazásához vehetnek igénybe januártól adókedvezményt, hanem a kutató-fejlesztéssel foglalkozó munkavállalók után is – áll az adócsomagban. Ez – legyen ez alapkutatás vagy alkalmazott kutatás – a bérköltség 50 százalékáig vehető igénybe.

Véget vetnek a lakásáfa-csökkentésnek

A kormány őszi adócsomagja végleg pontot tesz a lakásáfa körüli bizonytalanságokra: mint ismert, az 5 százalékos áfakulcs az új építésű lakások esetében 2016 januárjától él. A kabinet az EU felé a kedvezményes kulcs engedélyezését csak 2020-ig kérte, ezután visszaáll az eredeti 27 százalékos adómérték – vagyis az új építésű lakások ára egyik napról másikra bő 20 százalékkal nőhet. Az átmeneti 5 százalékos lakásáfát azért vezették be, hogy a lakásépítések számát serkentsék – ami többé-kevésbé bejött, ám valószínűleg áfa-csökkentés nélkül is felpörögtek volna az építkezések. Az építtetők még az elmúlt hónapokban is azért lobbiztak, hogy a kormány hosszabbítsa meg a kedvezményes időszakot, de a mostani őszi adócsomag végleg elvarrja ezt a lehetőséget.

A javaslatban ugyanis szó nincs a meghosszabbításról, ellenben szabályozták a 5 százalékos kulcs kivezetésének részleteit.

A terv szerint az a lakás értékesíthető 5 százalékos áfával, amelynek az adásvételi szerződését aláírták és benyújtják a földhivatalhoz legkésőbb 2019. december 31-éig.

A törvény annyit megenged, hogy a lakóingatlan ne legyen befejezett, elég a szerkezetkész állapot.

Forrás: zoom.hu