Noha még van másfél hét júniusig, már májusban is megszokott volt a 30 fokos hőség, sokan már használatba is vették az otthoni klímát. Aki viszont még csak most döntötte el, hogy idén beruház egy készülékre, annak úgy kell készülnie, hogy heteket vagy akár egy hónapot is kell várnia a szakemberre. Rengeteg, hűtő-, fűtő-, klíma- és szellőző-berendezések telepítésével, karbantartásával és szervizelésével foglalkozó cég is szakemberhiánnyal küzd, óriási szükség lenne szerelőkre. Külföldön is kelendőek a magyar szakik, találtunk olyan álláshirdetést, ahol nettó 500 ezer forintnak megfelelő összeget fizetnek, és szállásra sem kell költeni, azt biztosítja a vállalat. Ezért viszont Németországba kell menni – írja a Pénzcentrum.

Gyorsan kell cselekednie annak, aki az idei nyarat már klimatizált lakásban szeretné eltölteni, ugyanis hosszadalmas várakozási idő előzi meg a készülékek felszerelését. Valamivel jobb helyzetben vannak azok, akiknél a berendezés telepítése már korábban megtörtént, ettől függetlenül nekik is észben kell tartaniuk, hogy készülékeket folyamatosan karban kell tartani.

Jelenleg 2-3 hetet kell várni egy készülék felszerelésére, nyáron, amikor sokan szeretnének klímát a lakásukba, a várakozási idő ennél lehet kicsit több is

- mondta pár héttel ezelőtt a Pénzcentrumnak Berke Bálint klímaszereléssel és karbantartással foglalkozó szakember.

Nem csak a klímára vágyó magánemberek, de sok cég is szenved a szakemberhiánytól. Az egyik legnagyobb magyar állásközvetítő portálon sok vállalat keres klímaszerelésben jártas munkásokat. Találtunk olyan hirdetést, ahol a minimális fizetést nettó 270 ezer forintban határozták meg, de jelezték, szaktudástól függően ez az összeg nőhet. Máshol bruttó 400 ezret ajánlanak a klímaszerelő szakembernek.

Segédmunkásokat is nagy erőkkel keresnek a magyar cégek: van, ahol OKJ-tanfolyam és néhány év tapasztalat szükséges, a bruttó bér pedig 200 ezer forint, másutt bruttó 150 ezerért keresnek a klímaszerelő mellé segítő munkatársat.

Eközben Németországban...

A magyar szakemberek külföldön is könnyen el tudnak helyezkedni, és a bérek köszönő viszonyban sincsenek a magyar fizetésekkel. Találtunk olyan álláshirdetést, amelyben vízvezeték, fűtés és klímaszerelőket keresnek Baden Württembergi cégekhez.

A fizetés nettó 1500 euró, vagyis 478 ezer forintnak megfelelő összeg, méghozzá ebből még a lakhatásra sem kell költeni: a munkaadó egy panzióban biztosít szállást. Az állás betöltéséhez viszont elengedhetetlen a szakirányú végzettség, legalább két év hasonló területen szerzett tapasztalat és haladó szintű (B1-es szintű) nyelvtudás.

Egy másik cégnél nettó 2150 eurót lehet keresni, vagyis nagyjából 680 ezer forintnak megfelelő összeget, viszont itt havi 400 eurót fizetni kell a szállásért, vagyis 1750 eurós fizetést tudnak kínálni a munkavállalónak, ami több mint 550 ezer forintot jelent.  Egy másik cégnél havi nettó 2000-2200 eurós fizetéssel várják a légtechnikai szerelőket, a szakirányú végzettség és nyelvtudás itt is elengedhetetlen. Az összes külföldi álláshirdetésnél megjegyzik, munkaruhát, minőségi védőfelszerelést, szerszámokat biztosítanak.

Érdemes óvatosnak lenni

A németországi fizetések igen csábítónak tűnhetnek, hiszen a magyar bérekl többszörösét ígérik. Viszont mielőtt valaki rányomna a jelentkezés gombra, érdemes utánanézni az állást hirdető cégnek.  Az interneten, különböző fórumokon keresgélve rengeteg olyan bejegyzést találni, ahol magyar munkavállalók arra panaszkodnak, a külföldi munkavállaló vagy magyar közvetítő átverte őket. Deákvári Pál, az az Euwork nemzetközi állásközvetítő cég munkatársa azt javasolja,

mielőtt bárki jelentkezne valamilyen állásra, mindenképp keressen rá a cégre vagy a közvetítőre az interneten. Van honlapja? Mióta létezik a vállalkozás?

Akár munkaközvetítőről, akár közvetlen munkaadóról van szó, érdemes óvatosnak lenni, rákeresni, véleményezte-e valaki a vállalkozást fórumon, Facebook-csoportokban. Mielőtt bármit aláírnánk vagy megnyomnánk a Jelentkezés gombot, olvassuk át az Általános Szerződési Feltételeket, hogy ne érhessen meglepetés.

Forrás: Pénzcentrum

Hozzászólok a Facebookon

Ha tetszett a cikk, LIKE-old Facebook oldalunkon!