Közös beadvánnyal fordult a bírósághoz a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) több tagja, a szakszervezet áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszusa szabályosságának vizsgálatát kérve – jelentette be Mendrey László, a PDSZ korábbi elnöke az érdekképviselet szombati közgyűlésén.

Megírtuk: Mendreyt – aki 2010 óta vezette a PDSZ-t – még mandátumának lejárta előtt, április 14-én rendkívüli tisztújító keretében hívta vissza posztjáról a szakszervezet kongresszusa, helyére Szűcs Tamást, a PDSZ Borsod megyei ügyvivőjét nevezték ki ügyvezető elnöknek. Mendrey leváltásának szükségességét több éve húzódó belső feszültségekkel magyarázták. Szűcs Tamás lapunknak nemrég azt is elmondta,

Mendrey irányítása alatt jelentősen csökkent a taglétszám, emiatt a szervezet gazdaságilag is gyengült, olyannyira, hogy kénytelenek költségcsökkentő intézkedéseket bevezetni.

Ezzel szemben Mendrey azt állította,

a PDSZ gazdálkodása stabil.

Szerinte ezt az is bizonyítja, hogy a szakszervezet ma tartott kongresszusán elfogadták a 2017-es költségvetést, ami pozitív mérleggel zárult.

Mendrey László, a PDSZ korábbi elnöke

Múlt héten nyilvánosságra került a budapesti Bárczi Géza Általános Iskola PDSZ-es pedagógusainak levele is, amiben arról írtak, Mendrey leváltását etikátlannak, kicsinyesnek, a PDSZ-hez méltatlannak tartják.

– A bíróságtól most azt kérjük, vizsgálja meg, az áprilisi rendkívüli tisztújító kongresszus mennyiben felelt meg a szervezet alapszabályainak. Vannak kételyeink egyebek mellett az egyes küldöttek mandátumának érvényességével kapcsolatban is

– nyilatkozta lapunknak Mendrey. Arról nem akart találgatásokba bocsátkozni, hogyan végződhet egy ilyen bírósági eljárás. Ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy ha olyan ítélet születik, amely a tisztújítás érvénytelenségét mondja ki, továbbra is Mendrey maradhat a PDSZ elnöke. Ő egyébként azt állítja, jogilag még mindig ő az elnök, hiszen Szűcs Tamást hivatalosan még nem jegyezték be.

– A bírósági eljárás új helyzetet teremthet, ám mi továbbra is úgy gondoljuk, hogy ha az áprilisi kongresszus valamiért szabálytalan lett volna, az annak köszönhető, hogy Mendrey akkor nem volt hajlandó kiküldeni a teljes napirendet, ezért vette le a kongresszus a napirendről áprilisban az elnökválasztást

– erről Szűcs Tamás beszélt a Népszavának. Noha ügyvezetői megbízatása maximum egy évre szólt, a kongresszus ma mégis megválasztotta elnöknek. – Az ügyvezető elnöki pozíció átmeneti állapot, amit ebben a helyzetben meg kellett erősíteni. Négy megye tagságának több mint 40 százaléka indítványozta, hogy ma válasszunk elnököt, a kongresszus pedig eldöntötte, hogy én legyek az. Szeretném leszögezni, én nem négy évre tervezek. Szeretném elérni, hogy a PDSZ-ben megszűnjön az elnöki rendszer, helyette egy ügyvivői testület irányítsa a szakszervezetet.

Szűcs Tamás, a PDSZ  ügyvezető elnöke

Szűcs elismerte, hogy amíg hivatalosan nem jegyzik be őt elnöknek, az aláírási jog a szakszervezeti ügyekben még Mendreynél van, ám azzal, hogy a kongresszus visszahívta őt, a gyakorlatban Mendreynek minden más elnöki funkciója megszűnt. Hozzátette: sajnálja, hogy a PDSZ belső ügyei a nyilvánosság előtt zajlanak, szerinte ez árt a szakszervezetnek.

Forrás: Népszava

Hozzászólok a Facebookon