70 ezer, a közszolgáltatások területén dolgozó munkavállaló hiányzik a közszférából, ezzel 10 százalékos az ágazatban a munkaerőhiány – közölte az InfoRádió kérdésére a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Boros Péterné szerint meglepő módon az elöregedés nem sújtja a közalkalmazottak körét, mivel jellemzően fiatalokat foglalkoztat az állam.

„680 ezer engedélyezett létszám dolgozik a humán közszolgáltatásban, ebbe bele kell érteni a köztisztviselőket, tehát a közigazgatást, állami tisztviselőket, pedagógusokat, egészségügyet”

– tájékoztatott Boros Péterné. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke hozzátette:

„ezen a speciális állami szolgálati területen 20 féle jogállás található, és jelentős munkaerőhiány”.

A említett létszámból mintegy 70 ezer fő – vagyis közel 10 százalék – hiányzik – emelte ki. Boros Péterné szerint a hiány kizárólag úgy szüntethető meg, hogy az állam növelje a kereseteket.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke

„161 ezer főnek 10 éve nem változott a keresete”

– hívta fel a figyelmet a szakszervezet elnöke.

Boros Péterné megjegyezte: bizonyos területeken egyáltalán nem beszélhetünk elöregedésről. Megdöbbentő arányban foglalkoztatnak fiatalokat állami tisztviselőkként – hangsúlyozta. Ez az átszervezéseknek és a negyven év szolgálat után nyugdíjba vonuló nők pótlására irányuló törekvés következménye.

Forrás: Infostart

Hozzászólok a Facebookon