Az adóbevallási tervezetben a családi adókedvezmény, az egyszerre több önkéntes pénztárba történő befizetés illetve az előző évben már kifizetett osztalékelőleg kapcsán merülnek fel a leggyakrabban problémák, de gondot okozhat minden olyan eset, ahol az adózónak munkabéren kívül más jövedelme is volt – olvasható a Privátbankár cikkében.

A nemzetközi adótanácsadó és könyvvizsgáló Crowe FST friss összeállításában azt írja:

az adóhatóság ugyan már tavaly óta elkészíti a magánszemélyek adóbevallásának tervezetét a rendelkezésére álló adatok alapján, ugyanakkor ha az adózónak a munkaviszonyon túl is van bármilyen egyéb jövedelme, vagy kedvezménye, akkor akár komoly hiányosságok is felmerülhetnek a bevallási tervezetben, ami miatt az adózó jelentős kedvezményektől is eleshet.

A problémás esetek leggyakrabban a családi adókedvezménnyel, vagy a több önkéntes pénztárba történő befizetéssel, valamint az előző évben már kifizetett osztalékelőleggel kapcsolatban merülnek fel.

Százezer forintot is bukhatunk a családi adókedvezményen

A családi adókedvezmény feltüntetése kapcsán a leggyakoribb hiba, hogy lemarad a tervezetben a január hónap, de a Crowe FST szakembere olyan esetekkel is találkozott, amikor a tervezetben csak a januártól - áprilisig tartó időszakra volt meg a kedvezmény, az év többi részére viszont nem, miközben a munkáltatói igazoláson a teljes évi kedvezmény szerepelt. „Ezek az adminisztrációs hibák egy gyerek esetén havi tízezer, de háromnál már százezer forint kiesést jelentenek” – figyelmeztetett Mitrik Kornélia, a Crowe FST bérszámfejtési és expat szolgáltatások igazgatója.

Ha nem választunk pénztárt, nem utalják az adókedvezményt

Annak a több tízezer magánadózónak is érdemes odafigyelnie a tervezetére, akik egyszerre több önkéntes pénztárba is befizetnek. „Ilyen esetben az adózónak döntenie kell, hogy melyikre kéri vissza a kedvezmény összegét, mivel azt csak az egyikbe igényelheti” – tette hozzá a szakember. Ennek hiányában a NAV a kedvezmény összegét nem fogja visszautalni, hiszen a döntés az adózó joga.

Amikor az előlegből osztalék lesz

Mitrik Kornélia arra is figyelmeztetett, hogy

a cégtulajdonosok körében gyakori probléma, hogy az osztalékelőlegnél csak a már megfizetett adóelőleget veszi figyelembe a NAV, így az osztalékká vált osztalékelőleg összegével kell korrigálnia a beadványt az adózónak.

Az osztalékelőleg osztalékká válása tulajdonosi döntés, amely nem kerül be kontroll adatként a NAV rendszerébe, így azt az adózónak kell helyesbítenie.

Forrás: Privátbankár

Hozzászólok a Facebookon