Folytatódó béremelésekre és újabb munkahelyekre számít idén a Magyar Szakszervezeti Szövetség Somogyban. Várakozásaikat a kaposvári fejlesztésekre is alapozzák – írja a kapos.hu.

Az elmúlt évek legnagyobb béremelését tavaly a Magyar Szakszervezeti Szövetség egyik kaposvári alapszervezte érte el. A buszközlekedésért felelős szolgáltatóval közösen csaknem 90 család megélhetésén tudtak javítani. Az ottani alapszervezet elnökét az Év szakszervezeti vezetőjének választották.

- Három évre vetítve 42 százalékos alapbéremelést sikerült kiharcolnunk. Ez azt jelenti, hogy Kaposváron a mostani béreinkkel az erős középmezőnybe tartozunk - mondta Illés László, a Kaposvári Közlekedési Zrt. szakszervezeti elnöke.

Az év munkáltatója címet a kaposvári húsüzem ügyvezető igazgatóhelyettese, Prohászka Balázs vehette át, az év nyugdíjas szakszervezeti vezetője pedig Héjjas Károly lett.

A szakszervezeti szövetség somogyi képviselője, Svajda Jószef azt mondta: küzdelmes de eredményes évet tudhat maga mögött a szakszervezet. A bérek az elmúlt három évben harmadával nőttek.

- Sok munkaerőre van szükség, de nincs, és ezt a tárgyalópartnereink felismerték. Ahol tárgyaltunk ott 9 százaléktól 25 százalékig értünk el béremeléseket. Ehhez jönek még a béren kívüli juttatások, a pótlék, a műszakpótlék és a túlóra - tette hozzá Svajda József, a Magyar Szakszervezeti Szövetség megyei képviseletvezetője.

A szakszervezet mai fórumán Kaposvár polgálmestere, Szita Károly előbb köszönetet mondott a munkáltatóknak és a munkavállalóknak majd a város történetének legnagyobb fejlesztési programjáról beszélt.

- Kaposváron is az a legfőbb törekvésünk, hogy növekedjenek a bérek. Ebben és a még erősebb gazdaság elérésében nagy segítség lehet a 180 milliárd forintos Németh István Program - válaszolta Szita Károly.

Kaposvár polgármestere azt is elmondta: a 67-es út fejlesztésének hírére új befektetőkkel is tárgyal város. Úgy tudni: négy hazai, illetve külföldi cég építene itt üzemet és teremtene újabb munkahelyeket.

Forrás: kapos.hu