Az egészségügy minden területén a munkaerőhiány jelenti a legkomolyabb problémát - ez derült ki a Kórházszövetség éves kongresszusának első napján. Az ágazati vezetők abban egyetértettek, hogy voltak pozitív változások az elmúlt években, például a béremelések, ennek ellenére az előrejelzések szerint 2020-21-ig még tovább romolhat a helyzet, pedig az orvosi kamara már most is napi 4-5 panaszt kap az orvosok túlterheltsége miatt – írja a hirtv.hu.

 Hiába várták a megnyitóra a beharangozott egészségügyi államtitkári felszólalást - Ónodi Szűcs Zoltán nem ment el a magyar kórházszövetség 30. jubileumi kongresszusának kezdetére. Úgy tudni, csak a pénteki zárónapon szólal majd fel.

„Meglátjuk, hogy mit fog nekünk mondani ez alatt a hosszú idő alatt. Ugye államtitkár úrról tudni kell, hogy ő 5-10 percnél többet nem nagyon szokott beszélni. De ennek ellenére érdeklődve várjuk a pénteki szakmapolitikai fórumot” – mondta a rendezvényen Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke.

Már csak azért is, mert az Orvosi Kamara főtitkára szerint az elmúlt időszakban tovább súlyosbodott az orvoshiány, amire a béremelés jelenthetné a megoldást.

„Ennek a béremelésnek ami az idén és a következő évben meg kell történnie a paraszolvencia radikális és teljes megszüntetését kell maga után vonni” – húzta alá a Magyar Orvosi Kamara Főtitkára, Nagy Ferenc. 

A szakdolgozói kamara előrelépésnek tartja, hogy javult a kommunikáció az állami vezetők és a szakmai szervezetek között - ám a létszámhiányra továbbra sincs megoldás.

„A mélypontja az egészségügynek a mi számításaink szerint 2020-21 környékén lesz, amikor tömegével fognak szakdolgozók felállni életkoruknál fogva, hiszen 62-65 év közötti csapatok ezrei, tízezrei kerülnek nyugdíj körüli korba” – így a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán.

Két hete derült ki, hogy a munkaadói járulékok csökkentése miatt a kórházak megspórolt pénzét visszakéri az állam. Ez több helyen is problémát jelent hiszen van olyan kórház ahol a pénzt már elköltötték. Az állami ellátó igazgatója azt mondta, hogy még tárgyalnak az ügyben.

„Ez egy 9,3 milliárdos forintos összeg az összes ÁEK intézményre. Jelen pillanatban a szochó azért került visszavonásra mert ugye a költségvetési szerveknél mindenhol visszavonásra került, és nem tudtuk megadni azt a különbséget, hogy miért az egészségügyben maradjon ott” – mutatott rá Németh László, az Egészségügyi Ellátó Központ főigazgatója, Németh László.

Az új kormány felállásáig nem sok mindent tudni az egészségügyet érintő kormányzati tervekről, a kórházszövetség elnöke azonban teljes körű átalakítást szeretne.

„Bennünk számtalan alkalommal fölmerült, hogy egy akkora ágazatról van szó, amely véleményünk szerint megérdemelne, egy önálló egészségügy minisztériumot. Aztán, hogy ez bekövetkezik vagy sem, ezt majd ha megalakul a kormány kiderül” – mondta Svébis Mihály, a Kórházszövetség elnöke.

A területért eddig a református lelkész Balog Zoltán felelt az emberi erőforrások minisztériuma élén, de ő már bejelentette, hogy nem folytatja. Lemondását a bársonyszékről azzal indokolta, hogy a jelenlegi struktúrában már nem akarta vezetni a csúcsminisztériumot, az átalakításra tett javaslatát azonban a miniszterelnök nem fogadta el.

Forrás: HírTV