A munkáltató számára egyáltalán nem mindegy, hogy munkatársai mennyire egészségtudatosak: hogyan élnek, járnak-e szűrővizsgálatokra, és ha baj van, időben hozzájutnak-e a megfelelő ellátáshoz – olvasható a Piac és Profit cikkében.

Számos megelőzést, gyógyulást elősegítő cafeteriaelem szolgálja, hogy a munkáltató hozzájáruljon munkatársai jóllétéhez, és vállalati elégedettségkutatások szerint a munkavállalók is egyre inkább értékelik a gondoskodó vállalatot. – A dolgozók egészségmegőrzését támogató céges intézkedések növelik a munkatársak elégedettségét és lojalitását, hiszen a munkabér után a munkakörnyezet egészségre gyakorolt hatása és egészségmegőrzést elősegítő intézkedések megléte a legfontosabb szempont a munkahelyválasztásban – mutat rá dr. Rácz Nóra, a LeitnerLeitner adótanácsadó cég partnere.

A vállalat HR-es és pénzügyi szakemberének több szempontot is mérlegelnie kell a béren kívüli juttatási csomag összeállításakor. Az egyik, hogy a juttatást milyen adók terhelik, az mennyibe kerül a cégnek. De talán ennél is fontosabb, hogy adott juttatással milyen mértékű dolgozói elégedettséget érhet el. Mert a boldog munkavállaló lojális, biztonságban érzi magát, nehezebben megy el a cégtől.

Üzemorvos újraértelmezve

Sokan talán nem is sorolják a cafeteriaelemek közé a foglalkozás-egészségügyi ellátást, és annyiban igazuk is van, hogy ezt bizonyos létszám felett kötelező. – Az üzemorvos feladata a munkavállalók testi és lelki egészségének védelme és hogy segítsen az egészséget nem veszélyeztető munkakörnyezet kialakításában, az egészségkárosodások megelőzésében, és szükség esetén írjon elő különféle szakorvosi vizsgálatokat – sorolja Rácz Nóra.

A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény szabja meg, hogy a munkáltatók milyen formában és mire kiterjedően kötelesek foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást nyújtani munkavállalóiknak, és a feltételek betartását a hatóságok rendszeresen ellenőrzik.

– A törvény iparágak szerint A, B, C és D kategóriába sorolja a vállalatokat, és ennek alapján előírja, hogy évente, munkavállalónként mennyi pénzt kell foglalkozás-egészségügyre fordítaniuk. Sajnos ez nagyon kis összeg, de szerencsére sok vállalat ezen felül is áldoz a munkavállalói egészségére, például menedzserszűrésekre is költ. A vezetők túlhajszolt, stresszes életmódja kedvez a súlyos betegségek kialakulásának, a veszélyek korai felismerése pedig életmentő lehet. Persze ma már az üzemorvos sem egyenlő az orvosi ügyelettel. Végez munkaköri alkalmassági vizsgálatokat, feltárja az egészségkárosító kockázatokat, elvégzi a krónikus beteg munkavállalók megelőző gondozását, megszervezi a betegutat – sorolja Leitner György, a közelmúltban a vállalat-egészségügyi szolgáltatási portfólióban erős Főnix-Medet megvásárló Affidea Diagnosztika Kft. ügyvezetője, aki szerint jól látható trend, hogy a cégek vállalat-egészségügyi programokkal teszik attraktívvá kompenzációs csomagjaikat.

Pár ezer forintért több százezres csomag

Szintén adómentesen adható céges juttatás a kockázati betegség- és egészségbiztosítás. Egyre több biztosító kínál is szolgáltatásalapú biztosítást, amikor egészségügyi panasz esetén a biztosító alapvetően nem az ügyfélnek fizet, hanem megszervezi az egészségügyi ellátást, és a szolgáltató számláját rendezi.

– Ez előnyös a munkáltatónak és a munkavállalónak is: a magánszolgáltatóknál nem kell hosszú előjegyzéssel jelentkezni a vizsgálatokra, és a munkáltató is könnyebben tudja megszervezni a rövidebb, néhány órás kiesést. Ráadásul sokáig maradnak egészségesek a cég dolgozói – mutat rá Rácz Nóra, és hozzáteszi: a befizetett összeg adómentességének felső határa havonta a minimálbér 30 százaléka, azaz 2018-ban havi 41 400 forint.

Jóllehet nem adómentes, de a bérnél kedvezőbben adózó juttatás az egészségpénztárba fizetett tagdíj-kiegészítés is, amiből tavaly sok munkáltató kihátrált, pedig az egészségpénztári kártyával gyógyszertárban, gyógyászati segédeszköz-boltban és magánrendelőkben egyaránt fizethet a munkavállaló. A lakosság a pénztárak szolgáltatásai mellett voksolt: 2017-ben az egyéni befizetések soha nem látott ütemben bővültek. Ennek ellenére fontos lenne, hogy a munkáltatói szerepvállalás újraéledjen, ami társadalmi szinten is javítaná a prevenciós hajlandóságot az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége szerint.

Forrás: Piac és Profit