Nyugdíjasokkal enyhítene a kormány az egyre nagyobb munkaerőhiányon, emiatt már 74 nyugdíjas szövetkezet alakult az országban. Ám ha valaki pedagógusként nyugdíj mellett tanítana, még mindig nem teheti meg, csak ha lemond a nyugellátásról – írja a pecsistop.hu.

 Nyugdíjasokkal orvosolná az egyre nagyobb munkaerőhiányt a kormány, ennek érdekében lett beindítva nemrég a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek intézménye. Az országban mára a Magyar Nemzet cikke szerint 74 ilyen szövetkezet alakult, hamarosan érdekvédelmi szervezetük is lehet.

„Erre nagy szükség lenne, mert egyre több kisebb-nagyobb vállalkozást érdekelne az adózási szempontból kedvező – nem kell fizetni bizonyos járulékokat – foglalkoztatási forma”, olvasható a cikkben.

Ám egyelőre nem minden nyugdíjasnak lehet jó a szövetkezeti rendszer.

Az országos tanárhiány - a rendszerből több ezer pedagógus hiányzik - ugyanis magával vonná, hogy a nyugdíjas tanárok térjenek vissza oktatni, ám a rájuk vonatkozó jogszabályok miatt ez egyelőre nehézkes.

A Magyar Nemzetnek nyilatkozó Heller Alajosné, a baranyai Nyugodt Erő Közérdekű Nyugdíjas-szövetkezet elnöke szerint ugyanis hiába közvetítene ki egy szövetkezet egy nyugdíjas tanárt, őket egy tankerület csak munkaviszonyban vagy közalkalmazotti státuszban alkalmazhatna. Vagyis közvetlenül, a szövetkezet kihagyása nélkül tudnák csak őket felvenni.

Ám ahogy arra Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének pécsi ügyvivője a Pécsi STOP korábbi cikkében felhívta a figyelmet, egy kormányrendelet miatt a közalkalmazottak és a köztisztviselők nyugdíj mellett nem vállalhatnak munkát. Ha mégis ezt tennék, akkor le kell mondaniuk a nyugellátásukról. Ha azonban egy nyugdíjas tanár egy egyházi iskolába menne vissza tanítani, akkor azt megtehetné a nyugellátásnak megtartása mellett.

Nagy Erzsébet szerint a megoldás egyszerű, a nyugdíj melletti tanítást tiltó rendeletet kellene eltörölni. Ezt anno már ő is felvetette a Klebelsberg Intézményfenntartónak, s a Magyar Nemzet cikke szerint Heller Alajosné is jelezte a problémát az intézményfenntartónak és a minisztériumnak, de megoldás egyelőre nem született a kérdésben.

Forrás: pecsistop.hu