Az utóbbi három napban több helyről érkezett bejelentés szén-monoxid mérgezéssel összefüggésben, Budapestről és vidékről egyaránt. Az ATV megkereste a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökét, mi állhat a háttérben.

Az utóbbi három napban több helyről lehettet azt olvasni, hogy szén-monoxid mérgezés miatt kellett mentőt hívni, illetve kórházba szállítani embereket. Péntek reggel Hajdúböszörményben kellett kivonulniuk a helyi hivatásos tűzoltóknak egy családi házhoz, végül kettő ember került kórházba a mérgezés miatt. Szombat hajnalban egy budapesti szórakozóhelyről szállítottak kórházba öt embert, az ok hasonló, a mentőszolgálat szénmonoxid-riasztója kimutatta a halálos gáz szivárgását. Vasárnap pedig arról szóltak a hírek, hogy egy XI. kerületi ház mellett vidéken, Kálozon is hasonló okok miatt szállítottak kórházba embereket.

Ők azonban még mindig szerencsésnek mondhatják magukat, hiszen halálos áldozatot nem követelt a mérgezés, ellenben azzal a tragédiával, ami november elején, Budapesten történt. Akkor egy idős nő életét a mentők sem tudták már megmenteni.

A mérgezések kapcsán az atv.hu megkereste Vámos Csabát, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnökét. Kérdésünkre, hogy a szén-monoxid mérgezések gyakorisága összefüggésben állhat-e a családi házak kötelező erejű kéményellenőrzésének eltörlésével, Vámos Csaba úgy fogalmazott, hogy szerinte igen, majd egyből felhívta a figyelmet a prevencióra, ami a szakma és a kormányzat feladata lenne. Itt elsősorban a megfelelő információszolgáltatás lényegét emelte ki.

Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke

A törvénnyel kapcsolatban a szakszervezeti elnök azt mondta, szerinte a kormány rossz döntést hozott, ami „emberéletekbe is kerülhet”.

Vámos felidézte, hogy májusban annak ellenőrzését szüntette meg a kormány, ha valaki új kéményt épít, vagy tüzelőrendszert telepít, azt kéményseprővel kelljen ellenőriztetni. „Jelenlegi állás szerint már nem szükséges a helyszíni műszaki felülvizsgálás” – mondta, majd hozzátette „jövő évtől kezdődően mindenki építhet, mindenki szerelgethet jobbra-balra kazánokat, szóval borítékolható, hogy 2018 januárjától itt el fog szabadulni ilyen tekintetben a pokol”- Úgy véli, mindez „lehet, hogy nem hirtelen fog jelentkezni, de idővel, a már így is megnövekedett balesetek száma drasztikusan meg fog nőni”.

A kéményseprők érdekvédelmi szervezetének első embere arról is beszélt, hogy már így is kevesen vannak, hiszen ötmillió üzemelő kéményre csupán 900 kéményseprő jut. A kötelező ellenőrzések eltörlése miatt pedig egész egyszerűen úgy véli, hogy a szakmájuk el fog tűnni, és a babona ki fogja elégíteni a mondást, hogy „kéményseprőt látok, szerencsét találok.”

Ha nem fognak tudni megélni – mondja – akkor lehet, hogy pályát módosítanak a munkatársak, illetve annak lehetőségét is keresik, hogy külföldre menjenek, amihez a szomszéd országok nyitottak is, lenne fogadókészség. 

A Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke elmondta azt is, hogyan ihlette meg őket az, hogy a Civil Összefogás Fóruma (CÖF) korábban 500 milliós támogatást kapott az MVM-től.

Példájukból tanulva november elején ők is támogatási kérelmet nyújtottak be az MVM Zrt. részére, amiből tájékoztató kiadványokat, tájékoztató füzeteket, esetleg hirdetéseket szeretnének vásárolni, hogy így hívják fel az állampolgárok figyelmét arra, mi a teendő, ha 2018-tól kezdve már nem fog kimenni a házakhoz a kéményseprő. Vámos úgy véli, ugyanolyan civil szervezetnek számítanak, és fontos társadalmi érdekeket szolgálna az ötletük, mint a CÖF-nek, mégsem kaptak eddig választ.

Forrás: ATV